U trendu

Momirovic: Sa Kinom gradimo buducnost Srbije i celog regiona

BEOGRAD – Budućnost Srbije i regiona mora da se gradi na uzajamnoj saradnji i podršci, i uz pomoć najvećih ekonomija sveta, među kojima je Kina, poručio je danas ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i istakao da treba da razvijamo infrastrukturu, gradimo puteve i železnice jer oni, kako kaže, povezuju ljude i privredu.

Momirović je, na konferenciji „Održivost zajedničke budućnosti“ koju organizuje Institut za Pojas i put, rekao da Kinu i Srbiju razdavaju kilometri i brojne granice, ali da su snagom prijateljstva dve zemlje prevazišle tu udaljenost i postale iskreni prijatelji uz ocenu da je to najbolja osnova za jačanje ekonomske saradnje.

„Srbija je, s druge strane, stabilna na svom evropskom putu i postaće član EU, ali nema pravo i nikada neće okerenuti leđa svojim prijateljima“, poručio je Momirović.

Naveo je da se trenutno projektuje i gradi oko 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica i da je Srbija najveće gradilište u ovom delu Evrope.

„Danas hiljade domaćih i inostranih radnika radi na nekom od blizu 100.000 aktivnih gradilišta. Sve to je rezultat fiskalne konsolidacije koju sproveo Aleksandar Vučić 2015.godine.“, rekao je Momirović.

Istakao je da Vlada Srbije realizuje brojne infrastrukturne projekte sa Kinom. koji predstavljaju važan preduslov dinamičnog razvoja Srbije navodeći da je nedavno završena deonica autoputa Miloš Veliki koji je u u funkciji obilaznice oko Čačka, a da je 11 kilometara urađeno u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC.

Momirović je naveo da će uskoro biti puststena u soabraćaj brza pruga Beograd – Novi Sad istučući da je to najznačajniji železnički projekat u poslednjih 50 godina i da će građani od marta imati na raspolaganju najmoderniju železničku infrastrukturu i najbržu prugu u Jugoistočnoj Evropi.

„Na izgradnji deonice od Beograda do Stare Pazove uz partnere iz Kine uposlene su i srpske geađevinske firme. Ubrzavamo radove na celoj deonici kako bi Beograd i Novi Sad spojili sa Suboticom, Mađarskom i Evropom“, rekao je Momirović.

Istakao je da je održiva budućnost neodvojiva od ekoloških projekata i izgradnje komunalne infrastrukture.

Naveo je da blizu 50 odsto stanovništva nije priključeno na kanalizacione sisteme, a da je manje od 10 odsto stanovništva obuhvaceheno nekim stepenom prečišćavanja otpadnih voda.

Dodao je da ekološki projekat „Čista Srbija“ podrazumeva da se u narednih pet godina u Srbiji izgradi 7.000 km kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda.

„Danas zajedno sa prijateljima iz Kine gradimo budućnost Srbije i celog regiona na dobrobit svih naroda koji u njemu žive“, poručio je ministar i u ime Vlade Srbije čestitao organizatorima prvog think tenka sa željom da ti susreti postanu tradicija.

Generelni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović rekao je da Institut treba da objedini viziju dvojice predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, o gradnji novih mostova čeličnog prijateljstva dve zemlje, ističući da je vizija inicijative Pojas i put mnogo šira i da je sve više država koje su zainteresovane da se pridruže.

Odalović je rekao da je u infrastrukturi saradnja Srbije i Kine je na najvišem mogućem nivou, ali da Inicijativa ima razvojne komponente i u energetskoj i svim drugim oblastima jačanja međusobnih odnosa.

„Siguran sam da će Institut i institucije koje ga prate u Srbiji i Kini biti na nivou onoga što naša dva predsednika imaju kao viziju našeg budućeg razvoja. Ima još mnogo prostora gde ćemo sarađivati, ne učvršćeno samo prijateljske odnose nego one šire i jačje odnose koji će biti neraskidiva veza koja ce garantovati političku stabilnost i svaku drugu perspektivu Srbije“, rekao je Odalović.

Savetnik u ambasadi Kine u Beogradu, Tian Jišu, zahvalio je Vladi Srbije za aktivno prisustvo u zajedničkoj izgradnji u okviru Inicjative Pojas i put i podršku osnivanju Instituta Pojas i put.

Naglasio je da Inicijativa pruža vrednu platformu za međunarodnu saradnju navodeći da je u 2021.godini još sedam zemalja priključilo toj inijcijativi koja, kako kaže, sada ima 145 članova, kao i da sarađuju sa 32 međunarodne oreganizacije.

„Uveren sam da će inicijativa doneti novi i veći doprinos promovisanju izgradnje otvorene svetske ekonomije“, rekao je Tian.

Naveo je da je saradnja Kine i Srbije u okviru Inicijative Pojas i put odličan primer međusobne koristi i „win-win“ saradnje navodeći da je uprkos uticaju pandemije kovida-19 ukupna trgovina između Srbije i Kine povećana za 52,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine čime je, kaže, Kina postala drugi najveći trgovinski partner Srbije.

Na konferenciji se putem video linka obratio potpredsednik Narodnog udruženja za prijateljstvo sa stranim zemljama Kancelarije za spoljne poslove Fudžijan provincije, Luo Guanšeng, koji je naveo da su Kina i Srbija čelični prijatelji i da je kineski predsednik Si Đinping u susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, istakao da dve zemlje imaju visok nivo uzajamnog poverenja.

On je naveo da su se nakon izbijanja pandemija Kina i Srbija međusobno pomagale i podržavale, a da je održavanje prvog think tenka u organizaciji Instituta Pojas i put još jedan dokaz saradnje dve zemlje.

Konferencija „Održivost zajedničke budućnosti“ organizovana je uz podršku Ambasade Kine u Srbiji i Generalnog sekretarijata Narodne skupštine.

Institut za Pojas i put osnovali su Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.