U trendu

Nafta ispod 50 dolara, jer OPEK nije impresionirao ulagače

Nafta se trgovala danas ispod 50 dolara za barel, pošto je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) razočarala investitore zadržavanjem iste kvote smanjenja proizvodnje „crnog zlata“ i u daljem, produženom periodu do 31. marta iduće godine.

Cene fjučersa u NJjujorku su se malo promenile nakon što su prošle nedelje, posle sastanka OPEK-a, zaključene u padu za 1,1 odsto, izveštava agencija „Blumberg“.

Volumeni trgovanja su danas bili relativno niski zbog praznika u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuke u julu trgovala se na 49,82 dolara po barelu na NJujorškoj robnoj berzi, odnosno za dva centa više. Ukupan promet trgovanja bio je oko 65 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta „brent“ za julsku dostavu ugovarana je po ceni većoj za pet centi, na 52,20 dolara po barelu, na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Kalid Al-Falih, izjavio je da strategija smanjenja proizvodnje daje rezultate i da će globalne zalihe padati brže u trećem kvartalu.

Američki naftaši su prošle nedelje u pogon stavili još dve bušotine, tako da se broj aktivnih bušotina popeo na 722, najviši nivo od aprila 2015, objavila je kompanija „Bejker Hjuz“ u petak.

Broj broj bušotina u SAD-u je povećan 19. nedelju za redom, što je najduža „krivulja“ rasta od avgusta 2011, navodi se u izveštaju ove kompanije, ali se dodaje da iako je broj aktivnih platformi više nego udvostručen u odnosu na prošlogodišnji minimum od 316, njihovo prošlonedeljno povećanje je bilo najmanje u ovoj godini.

U međuvremenu, američke zalihe nafte su pale sedmu nedelju uzastopno, mada su i dalje iznad petogodišnjeg proseka, a proizvodnja je dostigla najviši rast od avgusta 2015. godine, navodi njujorška agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.