U trendu

Najstarija banka na svetu kao najnoviji problem Evrope

Banka Monte dei Paski di Sijena (BMPS), koja se ponosi time što je nastarija banka na svetu, uskoro bi mogla da postane najnoviji problem Evrope, jer njeni „loši“ dugovi mogu da prouzrokuju bankarsku krizu u Italiji i u evrozoni, ocenjuju analitičari.

Kao treća najveća banka u Italiji, BMPS je ove nedelje pretrpela velike gubitke na berzi, nakon što je Evropska centralna banka pozvala da sreže visok nivo nenaplativih kredita, prenosi agencija Frans pres.

Akcije banke su u ponedeljak pale za 14 odsto, a juče za gotovo 20 odsto.

Međutim, nada da je rešenje možda na pomolu jutros je uticala na skok akcija banke za 14 odsto.

Ukupni bruto problematični krediti (NPL) ove banke od 46,9 milijardi evra su srž problema slabog bilansa stanja italijanskih banaka, koje su opterećene nenaplativim kreditima u vrednosti od 360 milijardi evra.

Situacija se, kako navodi AFP, dodatno pogoršala kada je Britanija donela iznenadnu odluku da izađe iz Evropske unije, što je smanjilo očekivanja u pogledu privrednog rasta i umanjilo sposobnost italijanskih banaka da se uhvate u koštac sa „planinom“ duga.

Visok nivo nenaplativih kredita je, kako tvrde analitičari, otrov za ekonomiju, jer ograničava iznos sredstava koje banke mogu da pozajmljuju preduzećima, što koči privredni rast.

Potencijalno izbijanje bankarske krize u Italiji bi se, prema ocenama analitičara, moglo preliti i na evrozonu.

„Ovo ima potencijal da izađe van okvira Italije s obzirom na povezanost sistema. Ukoliko lideri EU ne mogu da reše probleme u italijanskom bankarskom sektoru, to bi moglo da prouzrokuje krizu u čitavom sektoru“, izjavio je glavni analitičar kompanije CMC Markets, Majkl Hjuson.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike