U trendu

Nedimović: Svi moraju da plate ekološku taksu pa i NIS

Naftna industrija Srbije (NIS) moraće da plati ekološku taksu osim ako ne dokaže da je medjudžavnim ugovorom oslobodjena te obaveze, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

On je u intervjuu za agenciju Beta istakao da je „stav Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da svako mora da plati iznos na koji ga obavezuju propisi“.

„Može da se neko zove Pera, Mika, Žika, svejedno, mora sve da plati. Inspekcija za zaštitu životne sredine je ovih dana bila u kontroli ali se ne slaže iznos potraživanja za neplaćenu eko taksu koji je ona utvrdila sa sumom koju je izračunao NIS“, rekao je Nedimović.

Dodao je da medjudržavni sporazum Srbije i Rusije o prodaji NIS-a „ne može proizvoljno da se tumači“.

„Ako je država Srbija napravila izuzetak i pri prodaji NIS-a oslobodila Gaspromnjeft ekološke takse to treba da se dokaže“, rekao je Nedimović.

Dodao je da će se svi detalji oko dugova biti poznati kada ekološka inspekcija koja je ovih dana kontrolisala obaveze NIS-a, napravi izveštaj.

Po pisanju medija NIS ne plaća ekološku taksu od 2010. i zbog toga je državni budžet oštećen za 1,5 milion evra godišnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.