U trendu

Nemački regulator: Sertifikacija S. toka 2 više nije moguća

FRANKFURT – Nemački regulator za energetiku saopštio je danas da više ne može da sertifikuje Gaspromov gasovod Severni tok 2, nakon što je kancelar Olaf Šolc zaustavio postupak odobrenja zbog odluke Rusije da formalno prizna dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, izveštava Rojters.

„Sertifikacija operatera gasovoda Severni tok 2 zahteva pozitivnu procenu nemačkog Ministarstva privrede da bezbednost isporuka (tim cevovodom) nije ugrožena. Takva procena više ne postoji“, navodi se u saopštenju nemačke agencije za gasne mreže.

Dalje se dodaje da sertifikacija kompanije Nord Strim 2 AG, koja je operater gasovoda, trenutno nije moguća, te da bi puštanje gasovoda u rad bez dozvole bilo nezakonito.

Nemački kancelar Olaf Šolc je saopštio ranije danas da je Nemačka preduzela korake za zaustavljanje procesa sertifikacije Severnog toka 2, kao odgovor na aktivnosti Rusije u Ukrajini.

Izgradnja Severnog toka 2, koji se proteže od obale Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke, završena je prošlog septembra i od tada je ovaj cevovod na stend-baju u iščekivanju dozvole nemačkih i evropskih vlasti za puštanje u rad. Kapacitet gasovoda iznosi 55 milijardi kubnih metara godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.