U trendu

Od marta radovi na regulaciji tri reke kod Novog Pazara

NOVI PAZAR – Radovi na uređenju reka Raška, Jošanica i Trnavica kod Novog Pazara biće započeti u martu, a trajaće gotovo tri godine, navodi se informaciji objavljenoj na sajtu Srbijavoda.

Direktor tog javnog preduzeća Goran Puzović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predstavnici Svetske banke obišli su teren gde će se izvoditi radovi na regulaciji te tri reke.

U oblasti integralnog upravljanja vodama i zaštite od poplava grada Novog Pazara u prethodnim godinama urađene su značajne aktivnosti kako bi se smanjili rizici i štete od poplava.

Puzović je podsetio da su „Srbijavode“ pre nekoliko godina završile prvu fazu regulacije reke Raške kroz Novi Pazar.

„Očekuje se da će radovi biti započeti u martu sledeće godine i trajati nepune tri godine. U pitanju je veliki i značajan projekat i samim tim Novi Pazar stavljamo na listu bezbednijih gradova za život“, rekao je on i zahvalio se Svetskoj banci što je odobrila sredstva.

Biševac je istakao da projekat ima veliki značaj za Novi Pazar i građane koji žive pored tih reka, a koji su tokom poplava bili često ugroženi.

„Izgradnjom ovih rečnih korita sada će ti građani biti bezbedniji“, poručio je on.

Radovima je predviđena regulacija reke Raške u dužini od 2,5 kilometara, regulisanje Jošanice u dužini od kilometara, a Trnavice u dužini od 3,6 kilometara.

Radi se o izrazito bujičnim vodotokovima čija će regulacija omogućiti zaštitu od poplava urbanih priobalnih područja, zaštitu od erozije i bujica i ujedno formiranje integralnog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.