Oprezno trgovanje na azijskim berzama, dolar oslabio

TOKIO – Indeksi na azijskim berzama beleže danas mešovito kretanje jer je oprez zbog potencijalnog uticaja omikron soja kovida na ekonomije potisnuo optimizam koji je u ponedeljak vinuo akcije na Vol Stritu do novih rekordnih nivoa.

Referentni indeks japanske berze Nikei 225 porastao je za skoro 1,0 posto na 28.960,31 poena na jutarnjem trgovanju, južnokorejski Kospi je ojačao 0,1 procenat na 3.002,72 boda, dok su hongkonški Hang Seng i Šangaj Kompozit oslabili za 0,1, odnosno za 0,2 odsto respektivno, izveštava agencija AP.

Tržište kapitala u Australiji je zatvoreno zbog nacionalnog praznika, koji se obeležava drugog dana posle Božića kada se dele pokloni siromašnim sugrađanima.

Većem delu Azije, prema mišljenju analitičara, tek predstoji rast omikron infekcija koji se već dešava u drugim delovima sveta, a stručnjaci upozoravaju da taj region verovatno neće biti pošteđen.

Američke tehnološke kompanije zabeležile su znatan rast akcija u ponedeljak, poguravši indeks S&P 500 na nov najviši nivo svih vremena.

Početak poslednje trgovačke nedelje u ovoj berzanskoj godini na Vol Stritu obeležilo je uglavnom prigušeno trgovanje, jer investitori ne žure s povratkom sa božićnih praznika.

Glavni indeks NJujorške berze S&P 500 je skočio juče za 1,4 procenta na 4.791,19 poena, nastavljajući rast četvrtu sesiju uzastopno, i na putu je da godinu zatvori sa dobitkom od 27,6 odsto. Do sada je, od početka godine oborio 69 rekorda.

Industrijski Dau DŽons je ojačao za 1,0 posto na 36.302,38 poena, a tehnološki Nasdak Kompozit za 1,4 procenta na 15.871,26 bodova.

Indeks koji prati vrednost akcija malih preduzeća, Rasel 2000, takođe je napredovao za 0,9 odsto na 2.261,46 poena.

Procenjuje se da će trgovanje ove nedelje biti uzdržano i potencijalno volatilno, jer omikron nastavlja da se širi brzo kako u SAD-u, tako i u inostranstvu. Većina velikih investitora je zatvorila pozicije za 2021. i žele da sačuvaju dobitke do sledeće nedelje.

Akcije avio-kompanija su pale na vesti o otkazivanju više hiljada letova zbog pandemije, a potonule su i akcije kruzerskih kompanija.

Kad je reč o energentima, referentna američka WTI nafta je poskupela za 27 centi na 75,84 dolara sa 75,57 dolara po barelu na noćaš njem elektronskom trgovanju na berzi u Njujorku.

Nafta Brent, koja važi za međunarodni cenovni standard, porasla je za 27 centi na 78,87 dolara po barelu.

Na valutnim berzama, japanski jen je pao na najniži nivo od 114,935 jena za dolar, prvi put od 26. novembra, nakon čega se neznatno oporavio na oko 114,80.

Dolarski indeks je prema korpi šest glavnih rivala zabeležio minimalno kretanje u odnosu na prethodnu sesiju i iznosi 96,078 poena.

Evro se konsolidovao u gornjoj polovini raspona u kojem se kretao prema dolaru ovog meseca, i trguje se na nivou od 1,13255 dolara, približno istom kao u ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar