U trendu

Pekez: Akciznu politiku prilagoditi soc-ekonomskoj situaciji

BEČIĆI – Bosna i Hercegovina je akcizu za 1.000 cigareta povećala sa 28 evra u 2010. na 90 evra u 2018. godini, što je dovelo do toga da ilegalna trgovina premaši 50 odsto ukupnog duvanskog tržišta, pa je svaka druga paklica cigareta u BiH nelegalna, ukazao je danas direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez.

Pekez je na Samitu guvernera u Bečićima istakao da BiH zbog toga gubi 250 miliona evra godišnje, a s druge strane, njihov primer je dobar pokazatelj kako fiskalna politika, ako ide prebrzo, dovodi do negativnih efekata.

„Ovakav porast akciza i cena duvanskih proizvoda bio je preveliki teret za potrošače koji su se okrenuli ilegalnim alternativama“, rekao je Pekez.

Naveo je da JTI snažno podržava odluku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se akcizne stope smanje i uvede trogodišnji moratorijum na povećanja akcize.

“Duvanska industrija je jedan od najvećih poreskih obveznika u regionu sa 3,5 milijarde evra poreza na prihod, a samo je kompanija JTI u regionu uplatila za porez više od 606 miliona evra u 2018. godini. Naša industrija je važan činilac stabilnosti i likvidnosti budžeta”, rekao je Pekez.

Prema njegocim rečima, u regiji Zapadnog Balkana duvanska industrija čini i do 11 odsto ukupih budžetskih prihoda.

„Svi regionalni kandidati za članstvo u EU imaju izgrađenu praksu akciznih kalendara i veoma je važno konzistentno ih se pridržavati. Tako se vodi računa o kupovnoj moća stanovništva, i sprečava rast ilegalne trgovne“, naveo je Pekez.

Ističe da je neohodno da akcizne politike budu prilagođene socijanoj i ekonomskoj situaciji, a da se povećanje akciza vrši umereno i postepeno.

Pekez je apelovao na još tešnju saradnju vlada regiona u borbi protiv ilegalne trgovne i naglasio primere Srbije i Hrvatske kao regionalne primere najbolje prakse, dok, kaže, Vlade Crne Gore, tzv. Kosova i Albanije ubrzano preduzimaju slične korake pod vođstvom ministarstava finansija.

JTI već 10 godina organizuje obuke za predstavnike carina i ministrstva unutrašnjih poslova iz svih zemalja regiona.

U Srbiji, JTI pruža podršku unapređenju kapaciteta inspekcijskog nadzora, a borbi protiv ilegalne trgovine donosi i kroz projekat satelitskog nadzora uzgoja duvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.