U trendu

„Planule“ akcije Komercijalne banke za 70 mln dinara

BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je poslednji trgovački dan u nedelji bio berićetan za Komercijalnu banku, a i za državu čije su hartije istrgovane u visokom iznosu, ali nije bio uspešan za BELEX indekse, budući da su su zabeležili znatan minus.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je gotovo 582 miliona dinara (4,9 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 je pao za 0,6 posto na 744,56 poena, ali uprkos tome nedelju završava s dobitkom od četvrtinu procenta.

BELEXlajn je takođe oslabio danas za 0,4 posto na 1.554,12 poena, dok je na nedeljnom nivou u plusu od gotovo 0,9 procenata.

Obične akcije Komercijalne banke ostvarile su na današnjem trgovanju ubedljivo najveći promet u iznosu od 69,4 miliona dinara, ali uz pad cene od 2,0 odsto na 2.057 dinara. S druge strane, preferencijalne akcije ove banke su se našle na čelu liste dobitnika dana, mada uz skroman rast od 0,1 posto na 681 dinar, a istrgovane su za 0,2 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je zabeležio neznatnu negativnu korekciju, zaključivši trgovanje na 1.699 dinara, uz realizaciju od 1,2 miliona dinara.

Beogradsko preduzeće „Kopaonik“, koje se bavi obradom i preradom proizvoda crne metalurgije i trgovinom građavinskim materijalom i ogrevom, zadržalo se na ceni od 4.800 dinara, a isprometovano je za 0,3 miliona dinara.

Identičan promet, od 0,3 miliona dinara, zabeležio je i gornjomilanovački Metalac po ceni od 2.040 dinara, minimalno višoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji.

Akcije Naftne industrije Srbije su skliznule naniže za 1,0 procenat na 686 dinara, uz realizaciju blago iznad četvrt miliona dinara.

Aktivnost stranih investitora na tržištu akcija bila je danas vrlo uzdržana, tako da je njihov udeo kako u ukupnom prometu, tako i u kupovini i prodaji bio zanemarljiv.

Državna dinarska obveznica serije RSO17154, čiji je rok dospeća maj 2019. godine, ostvarila je promet od 509,7 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.