U trendu

Plenković: Nema pritiska na pravosuđe zbog Agrokora

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je danas tvrdnje da je pritisak na pravosudje to što je Vlada izdvojila pet miliona kuna (674.000 evra) Državnom tužilaštvu za istragu mogućih nezakonitosti u posrnulom koncernu Agrokor.

„Odgovorna vlast omogućava institucijama da imaju potrebne instrumente i alate da rade svoj posao nezavisno i učinkovito. To je ključ. Da se istraži sve, ako je bilo nekakvih nezakonitosti“, rekao je premijer i dodao da je sredstva tražilo tužilaštvo.

On je rekao i da ranije nije imao nikakvih saznanja o stanju u Agrokoru, niti kakve su mu „knjige“.

Agrokor je juče objavio da su dugovanja tog koncerna krajem marta iznosila 40,41 milijardi kuna, uz napomenu da je reč o delu dugova koji ne uključuju Mekator i s njim povezana društva.

Po dostupnim podacima, dug je od kraja septembra 2016. narastao za čak 6,1 milijardi kuna, a možda i više budući da u juče objavljene podatke nije uključen Merkator.

Mediji su objavili da vanredni poverenik Agrokora Ante Ramljak ne može da pronadje pokriće za 3,7 milijardi, što je i predmet istrage.

Hrvatski Sabor je usvojio zakon „leks Agrokor“ koji je omogućio vanrednu upravu u Agrokoru, kao i u drugim kompanijama od sistemskog značaja za državu, a koje imaju više od milijarde evra duga i najmanje 5.000 radnika.

Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak finansijske konsolidacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija ide u stečaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.