U trendu

Podržano 28 inovativnih poslovnih ideja iz programa Startek

BEOGRAD – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i direktor kompanije „Filip Moris“ za jugoistočnu Evropu, Igor Miletić, uručili su danas grantove za inovativne projekte predstavnicima 28 startap kompanija koje su prošle selekciju na ovogodišnjem konkursu „Startek 2022: od inovacija do zvezda“ koji je sproveo NALED.

Predsednik NALED-ovog žirija Srđan Verbić, rekao je da je među 200 prijavljenih projekata bilo dosta inovativnih, ali da u izabrane polažu velike nade i da bi želeo da sledeće godine čuje kako su napravili veliki uspeh i našli investitore.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da su iz fonda od milion dolara, koji je obrezbedio „Filip Moris“, dodeljeni grantovi u visini od 22.500 do 65.000 dolara i podsetila kako su neki do prošle godine finasiranih startapa postigli veliki uspeh.

„Devet startapova, devet timova i 10 malih i srednjih preduzeća krenuće danas put zvezda i sa milion dolara bespovratnih sredstava dobiti šansu da inovativnim proizvodima i uslugama osvoje domaće tržište, a neki do njih i svet“, izjavila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Navela je da je prvi mobilni CT skener koji je finasiran sredstvima ovog konkursa već stigao na tržište Amerike i da će tamo uskoro biti i inovativni preparat protiv helikobakterije.

Ministarka nauke , tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ocenila je da se program Startek, iz koga se finasiraju startapi, pokazao kao odlična veza između države i privatnog sektora.

„Veliki broj kompanija je već osnovan i one izvoze proizvode- Jako je važno da zainteresujemo druge kompanije u zemljli i da u velike kompanmije uđe taj razvoj, jer njima malo ulaganje može da da velike efekte. Država gradi novi ekonomksi sistem, a nove generacije su željlne toga. Treba svi da znamo koji su potencijali inovacija i na name je da pomogmemo maldim ljudma da kreiraju taj novi ekonomski sistem“, rekla je Begović.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naglasio je da su dva prioriteta države u ovoj oblasti izgradnja telekomunikacione infrastrukture skroz širokopojasni internet i razvoj informatičkih kapaciteta za napredak obrazovnog šitema.

„Planiramo da u narednih nekoliko goodina izgradimo 5.000 kilometara optičkih trasa u ruralnim područjima za 150.000 domaćjinstava u kojima živi blizu pola miliona ljudi. Već sledeće nedelje ćemo postaviti kamen temeljac u 15 naselja širom Srbije za izgradnju tog sistem, a da do kraj 2023. prva domaćinstva imaće pristup internetu“, najavio je Jovanović,

Dodao je da će da tokom 2024. biti izgrađeno 3.000 kilometara optičkih mreža, kako bi do kraja 2025. godine 99 odsto domaćinstava u Srbiji imalo pristup brzom internetu.

„S druge strane, obezbedili smo računarske mreže u više od 1.600 osnovnih i srednjih škola, gde će do kraja ove ili najdalje u prvom kvartalu naredne godine, biti završena izgradnja tih mreža i gde će širokopojasni internet i lokalna računarska mreža biti dostupna za preko 700.000 nastavnika i učenika“, naveo je Jovanović.

Direktor „Filip Morisa“ za jugiostočnu Evropu, Ivan Miletić, istakao je da je Vlada Srbije spremna da podrži inovacije i nove tehnologije i da je ta podrška važna kako bi ideje bile pretočene u proizvode.

Kazao je da kompanije, poput „Filip Morisa“, mogu finansijski da pomognu kako bi pomogle vladi da podrži inovativne projekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.