U trendu

Popović: Nadamo se povećanju budžeta za inovacije

BEOGRAD – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je dobio uveravanja da će se nastaviti sa trendom povećanja budžeta za inovacije i digitalizaciju.

On je, na Ekonomskom samitu Srbije, rekao da je to jedini resor koji je u ovoj godini dobio povećanje sredstava za čak pet puta u odnosu na prošlu godinu.

„To je još uvek malo, ali dobio sam uveravanja i od predsednika i premijerke da ćemo nastaviti u trendu povećanja budžeta za inovacije i digitalizaciju i naravno radićemo i na na tome da razni segmenti budu obuhvaćeni u potpunosti, od ‘smart cities’, do tehnoloških projekata vezanih za industriju 4.0, nove tehnologije poput block ćain-a…“, rekao je Popović.

On je dodao da je veoma važno da razvijamo ravnomerno nove tehnologije.

Govoreći o aktuelnim programima, Popović je takođe ukazao da su kompanijama na raspolaganju grantovi za različite programe, a trenutno se rade i veliki infrastrukturni projekti poput izgradnje tehnoloskih parkova i inovativnih start up centara…

Popović je ukazao da što se tiče inovacija, 95 odsto aplikacija za projekte dolaze od strane muškaraca, a samo pet odsto od žena.

Kako je rekao važno je i da se ženama, napočito onima u ruralnim krajevima objasne svi potencijali inovacionog preduzetništva.

„Inovacije su zapravo, svuda oko nas. Recimo, primer, žena je stavila u džem đumbir I prodaja je porasla pet puta… To su male cifre ovako kada se gleda,, ali za malo porodično predzueće predstavlja veliki rast u budžetu“, rekao je ministar.

Kako je naveo, sa takvim programima podrške će se nastaviti, a fokus u narednom periodu biće na veštačkoj inteligenciji i robotici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.