U trendu

Postavljen poslednji od 110 nosača na mostu Džemin do

Na mostu Džemin do, koji je jedan od najdužih mostova na južnom kraku Koridora 10, kod Vladičinog Hana, postavljen je danas poslednji od ukupno 110 nosača čime je most spojen.

Zamenik šefa projekta Jug u Koridorima Srbije Darko Šubarević je rekao da je most Džemin do dužine 495 metara, jedan od ukupno 33 mosta na toj deonici Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri dugačkoj oko 26 kilometara.

Most se nalazi na deonici tunel Manajle-Vladičin Han, dugoj 6,1 kilometar.

„Koridori Srbije zajedno sa izvođačem radova danas na mostu Džemin do, jednom od impresivnih mostova kroz Grdeličku klisuru, postavljaju poslednji nosač od ukupno 110. Svaki nosač je dugačak 45 metara, tako da je ukupna dužina nosača oko 4.840 metara. Ukupno je ugrađeno 3.880 tona armature i 24.700 kubika betona, što govori koliko je ovo veliki poduhvat Koridora Srbije i izvođača radova“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, visina nosača je 2,2 metara, a visina stubova 62 metra, što je zahtevalo veoma preciznu tehnologiju u montaži nosača, sistemom tzv. lansirne rešetke.

„Rešetka završava posao ovde i preseljava na most Vrla koji je na ovoj deonici najduži most od 645 metara“, rekao je Šubarević.

On kaže da most Džemin do ima 11 raspona, na svakom rasponu po 10 nosača i istakao da je to veliki uspeh u graditeljstvu.

Predstavnik izvođača radova Miloš Cvetković je rekao da je najmanje oko 50 radnika angažovano svakog dana na tom mostu.

Kako je Šubarević rekao, Koridori Srbije ubrzavaju gradnju tog i mosta Vrla, ističući da su to najduži mostovi na južnom kraku Koridora 10.

Šubarević je nakon obilaska radova i na mostu Vrla rekao da je i taj most veliki izazov za inženjenere i izvođače radova.

„Visina stubova je 62 metra i zahteva montažu nosača primenom lansirne rešetke. Već od sutra ta rešetka se montira na most Vrla tako da će montaža nosača biti vršena od sutra sa obe strane, što će značajno ubrzati završetak ovog mosta“, objasnio je Šubarević.

Dodaje da taj most ima ukupno 140 nosača, svaki dužine od 45 metara, tako da je ukupna dužine nosača oko 6.160 metara.

Takođe, visina nosača je 2,2 metra i težina od 87 tona, pa su oni ukupno teški više od 12.200 tona.

„Zajedno sa izvođačima uspešno ćemo privesti kraju ovaj posao“, poručio je Šubarević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar