U trendu

Potencijal MSP nedovoljno iskorišćen, konstituisan Savet

BEOGRAD – Mala privreda čini okosnicu svake razvijene tržišne privrede, a iako 99 posto privrednih subjekata u Srbiji čine mikro, mala i srednja privredna društva, njihov potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen, poručila je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nermina Ljubović.

Iz tog razloga je, kako objašnjava, Upravni odbor PKS doneo odluku o konstituisanju Saveta za mikro, mala i srednja privredna društva kako bi se sektoru privrede pružila dodatna podrška za potpuno razvijanje potencijala koje poseduje.

„Želimo da, preko Saveta, otvorimo novi kanal komunikacije sa privrednicima, da razvijemo platformu preko koje će privrednici lakše i brže komunicirati sa nosiocima, i da preko Saveta i drugih organa PKS utičemo na unapređenje privrednog ambijenta“, izjavila je Ljubović na konstitutivnoj sednici tog Saveta u PKS, koji okuplja 26 predstavnika poslovne zajednice iz širokog spektra privrednih delatnosti.

Podsetila je da je Zakonom o privrednim komorama privredi omogućeno da preko PKS, kao poslovne asocijacije svih privrednih subjekata u Srbiji, utiče na definisanje zakonodavnih rešenja koja su od značaja za privredu, čime je dobila mogućnost da učestvuje u zakonodavnom postupku.

Navela je i da je PKS do sada uputila državnim organima 163 inicijative privrede, od kojih je 57 rešeno pozitivno, dok će one koje nisu rešene biti ponovo poslate i PKS će insistirati da dobije odgovore.

„Najaktuelnija inicijativa na kojoj trenutno radimo su smanjenje opterećenja na zarade sa sadašnjih 63 na 46 procenata u narednih pet godina, smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 na 10 posto, izmena zakona o radu kojim bi bila onemogućena zloupotreba bolovanja, a tu je i niz inicijativa za podsticaje, podsticaji za uspešne kompanije, inovativne kompanije, za izvoznike“, navela je Ljubović.

Preko tih inicijativa, kako je istakla, PKS nastoji da utiče na sistemsko rešenje najvećih problema koji tište privredu, a to su poreski sistem, siva ekonomija, pristup izvorima finansiranja i radno zakonodavstvo.

Pomoćnik ministra privrede Katarina Jovanović Obradović je članovima Saveta poručila da će dometi ovog tela zavisiti od njegovog angažovanja i da bi rad Saveta trebalo da bude fokusiran na nekoliko najvažnijih stavki za unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća.

Pozvala je članove Saveta da promovišu probleme koji su realni kako bi se napravila vidljivija razlika u poboljšanju poslovnog okruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.