U trendu

Povoljan kredit EBRD za energetsku efikasnost u Vojvodini

NOVI SAD – Poslanici Skupštine AP Vojvodine danas su razmatrali Izveštaj o izvršenju budžeta od januara, do 30. septembra ove godine i Mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj po kojem bi AP Vojvodina ušla u proceduru za dobijanje kredita od 12 miliona evra za rešavanje energetske efikasnosti javnih objekata.

Ove dve tačke koje su naknadno uvrštene u dnevni red izazvale su najveću pažnju poslanika, naročito Predugovor o investiranju u projekte unapređenja energetske efikasnosti za preko 80 javnih objekata u Vojvodini.

Prema rečima Nenada Borovića iz Srpske napredne stranke reč je o preliminarnom koraku kojim se preciziraju uslovi, iznos i rokovi kredita koji bi bio realizovan preko Sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo, a u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Kredit od 12 miliona evra AP Vojvodina bi uzela na 13 godina od čega bi tri i po gdine bio grejs period, a devet i po bi se otplaćivala glavnica sa kamatnom stopom od jedan i po odsto i takođe povoljnim naknadama za nepovlačenje sredstava, objasnio je Borović.

Dodao je da EBRD obezbeđuje i investicioni grant od million evra.

Kaže i da će se nastojati da iz IPA fondova obezbede dodatnih 1,5 miliona, kao i 450 hiljada evra i to 50 hiljada pre potpisivanja ugovora, za izradu studije procene na životnu sredinu i tehničku podršku za idejni projekat, tendersku dokumentaciju i javne nabavke, a zatim 600 evra za nadgledanje građevinskih radova.

To su, prema Boroviću, najpovoljniji uslovi koje komercijalne banke nisu mogle da ponude.

„To je veoma važno, jer ćemo raditi sve javne ustanove u Vojvodini. Još pre godinu dana EBRD nam je dala 100 hiljada evra donacije za izradu energetskog atlasa, odnosno procenu stanja.

Ovim kreditom finansirali bismo za vise od 80 objekata promenu neobnovljivih izvora energije u obnovljive, promenu dotrajale stolarije, izolaciju prostora itd. Ovo je važno jer podaci govore da u Srbiji trošimo dva puta više energije nego što je prosečno u 35 zemalja Evropske unije, a oko 80 odsto svih zgrada u Srbiji ne zadovljava ni minimum energetske efikasnosti“, rekao je Borović.

Kada je reč o Izveštaju o izvršenju budžeta Borović kaže da je mnogo bolja situacija nego na šestomesečnom izveštaju, jer su prihodi od dohotka i kapitalnih dobitak 17,326 milijardi dinara, od 19,5 milijardi ukupno planiranih u 2021.,što je potvrda rasta privrednih aktivnosti i otvaranja novih radnih mesta u Vojvodini.

Sa rashodne strane Borović ističe dobro izvršenje budžeta, jer je samo kod pet projekata koji povlače dve trećine sredstava, od ukupno 60, izvršenje na 73 odsto, a da se uskoro otvara tender za Kamenicu 3 te da će i to uticati na dobre rezultate.

Stanje javnog duga AP Vojvodine je 4,160 milijardi dinara, a Borović podseća da je 2012. bio 9,195 milijardi, kao i da su samo kamate tada iznosile vise od milijardu dinara.

Pred poslanicima Skupštine Vojvodine danas su se našli izveštaji o radu pokrajinskih institucija i javnih preduzeća, između ostalih i „Vojvodina šuma“, „Voda Vojvodine“ i Razvojne agencije, kao i Prostorni plan specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.