U trendu

Prva faza radova na Kalenić pijaci do kraja godine

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da očekuje da prva faza radova na Kalenić pijaci bude završena do kraja godine, a da bi svi radovi trebalo da budu gotovi za dve do tri godine.

„Videli ste da se lokali završavaju uz Maksima Gorkog. Sada će početi da se rade lokali uz Njegoševu ulicu“, rekao je Vesić dodajući da je to prva od četiri faze.

Prema njegovim rečima, u drugoj fazi će biti uređena zatvorena hala, dok je treća faza uređenje prostora između dve kapije.

„U četvrtoj fazi je sama zamena tezgi, kameni deo, gde će biti urađene kocke i i izgradnja podzemne garaže“, rekao je Vesić.

On je izrazio nadu da bi sve to trebalo da traje dve do tri godine.

„Očekujemo da do kraja godine završimo tu prvu fazu“, rekao je Vesić dodajući da se radi i pijaca na Savskom vencu, u Skadarliji čuvena Bajlonijeva i Palilulska pijaca.

Prema njegovim rečima, to su prve četiri pijace koje se rade.

Povodom žalbi žitelja naselja Vojvode Stepe da ne mogu da upišu decu u vrtić u njihovom naselju jer su se upisala deca iz Kumodraža, Vesić je istakao da stanari tog naselja moraju da shvate da se ne može zabraniti roditeljima da iz drugih delova grada, posebno onima koji žive blizu Vojvode Stepe, upišu decu.

„To ne dozvoljava nijedan zakonski priopis“, rekao je Vesić dodajući da je u tom naselju urađena nova škola, obdanište te da nijedno naselje nije dobilo to što su dobili oni.

Gradski mendažer je naveo da postoji potreba za još jednim vrtićem u tom naselju i da će se nastojati da se rešenje nađe možda kroz javno privatno partnerstvo.

Bez muzike u okolini stambenih zgrada od septembra

Gradski menadžer izjavio je da će u septembru biti doneta odluka o zabrani puštanja muzike iz ugostiteljskih objekata u radijusu od 150 do 200 metara od stambenog objekta, čime će biti rešen i problem žitelja Cetinjske ulice.

„Građani su potpuno u pravu kada se žale na buku i to je jedan od razloga zbog kojeg ćemo promeniti gradsku odluka koja sada zabranjuje restoranima i kafićima koji su u stambenim zgrada da puštaju muziku posle 23 sata radnim danom i nakon 24 sata vikendom“, rekao je Vesić, komentarišući protest stanara Cetinjske i nekoliko okolnih ulica u Beogradu zbog buke iz lokala koji se nalaze u krugu bivšeg BIP-a.

On je najavio da bi se na sednici Skupštine grada, najverovatnije do 10. septembra, mogla promeniti odluka čime bi zabrana emitiovanja muzike važila u krugu od 150 do 200 metara u okolini stambenih zgrada.

„Time će trajno biti rešen problem Cetinjske, ali neće biti trajno rešen problem buke u gradu. Da bi se to desilo potrebno je da se promeni čitav niz zakonskih propisa kao što su zakoni o buci i vodama“, rekao je Vesić, podsetivši da grad jeste inicirao promenu Zakona o buci.

Izmenama tog zakona, kako je objasnio, grad bi dobio ovlašćenja da zatvara objekte koji ne poštuju propise, što sada ne može da radi, a uz to bi bio usvojen i pravilnik koji bi jasno definisao kakvu zaštitu od buke moraju da imaju ugostiteljski objekti.

Gradski menadžer je naveo i da je razgovarao s novim ministrom poljoprivrede upravo o Zakonu o vodama, te dodao da će se naredne nedelje sastati s ministarkom za građevinarstvo povodom izrade pravilnika.

„Verujem da ćemo veoma brzo doći do celovitog rešenja. Ono što treba da bude jasno je da taj problem nije nastao juče već da postoji u Beogradu decenijama. Moramo da nađemo meru da zaštitimo građane koji imaju pravo na miran san, ali i da omogućimo ugostiteljskim objektima da rade, jer imaju pravo na to pod određenim uslovima“, rekao je Vesić dodajući da kao građanin razume žitelje Cetinjske, ali da za protest nema razloga.

Kako je rekao, žitelji Cetinjske imaju druge primedbe, a one se odnose na gužvu u tom delu grada, što, primetio je, jednostavno nije u nadležnosti grada.

„Nije grad izdao objekte ugostiteljima, reč je o privatnom vlasništvu, odnosno kompanija koja je kupila pivaru je izdala objekte“, naveo je Vesić dodajući da iako grad s tim nema veze pokušava da reši i taj problem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.