U trendu

Putin: Pogoršana situacija s hranom u svetu zbog Zapada

MOSKVA – Situacija na globalnom trÅŸiÅ¡tu hrane se u poslednje vreme pogorÅ¡ala zbog greÅ¡aka Zapada i uvođenja sankcija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i ocenio da Zapad pokuÅ¡ava da sve svoje greÅ¡ke u ekonomskoj politici prebaci na Rusiju.

Putin je na skupu o agroindustrijskom kompleksu rekao i da se situacija u energetskom sektoru pogoršava širom sveta zbog netrşišnih mera i pritisaka na kompaniju Gasprom u pojedinim evropskim drşavama.

„Svedoci smo joÅ¡ jednog pokuÅ¡aja naÅ¡ih partnera da sopstvene greÅ¡ke u oblasti ekonomije i energetike prebace na Rusiju i da o naÅ¡em troÅ¡ku ponovo reÅ¡avaju pitanja i probleme koji se u vezi s tim javljaju“, naveo je Putin.

On je dodao da se situacija na globalnom trşištu hrane primetno pogoršala u poslednje dve godine.

„GreÅ¡ke u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici razvijenih zemalja dovele su do naglog rasta cena prehrambenih proizvoda u celom svetu joÅ¡ pre dve godine. A situacija se poslednjih nedelja samo pogorÅ¡ava“, upozorio je Putin.

Putin je ukazao da se nove sankcije uvode u uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu.

„Blokira se rad preduzeća i logistika isporuke đubriva iz Rusije i Belorusije. A sopstvena proizvodnja đubriva na Zapadu opada zbog visokih cena prirodnog gasa, Å¡to je takođe rezultat njihovih aktivnosti, zapravo, naÅ¡ih partnera na Zapadu“, naveo je on, a prenosi Sputnjik.

Dodao je da će neke drÅŸave pokuÅ¡ati da kupuju hranu, Å¡to će, procenjuje, zakomplikovati situaciju u siromaÅ¡nim zemljama.

„Razvijene drÅŸave će kroz mehanizam finansijske emisije pokuÅ¡ati da otkupe, povuku ka sebi tokove hrane, čime će, bez sumnje, neizbeÅŸno pogorÅ¡ati nestaÅ¡icu prehrambenih proizvoda u najsiromaÅ¡nijim regionima sveta, podstaći nove talase migracija i generalno podići svetske cene hrane joÅ¡ viÅ¡e“, rekao je Putin.

On je dodao da je potrebno paÅŸljivo pratiti parametre izvoza poljoprivrednih proizvoda u „neprijateljske zemlje“, a pri isporukama u inostranstvo biti „paÅŸljiviji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.