U trendu

Regionalni sastanak FAO u BG o socijalnoj zaštiti na selu

BEOGRAD – Socijalna zaštita u ruralnim područjima na Zapadnom Balkanu glavna je tema dvodnevnog regionalnog sastanka stručnjaka, istraživača i praktičara Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) koji je danas počeo u Beogradu.

Na skupu je ocenjeno da socijalna zaštita ima važnu ulogu u efikasnoj borbi protiv gladi, neuhranjenosti stanovništva i siromaštva u ruralnim predelima, kao i mogućnost da promeni živote žena i muškaraca iz ruralnih područja tako što će unaprediti njihovo blagostanje i uslove života.

Ipak, podaci pokazuju da je socijalna zaštita nedostupna za većinu siromašnih stanovnika u ruralnim područjima koji imaju nesigurne izvore hrane.

Fokus učesnika regionalnog sastanka bio je na rasprostranjenosti i karakteristikama siromaštva i socijalne isključenosti, programima socijalnog osiguranja i socijalne pomoći, uključujući pristup penzijama i drugim socijalnim uslugama, navodi se u saopštenju FAO.

„Zemljama na Balkanu, posebno bivšim jugoslovenskim republikama, ostavljena je u nasleđe dobro razvijena infrastruktura i prakse socijalne zaštite“, rekli su stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite Marija Babović i Danilo Vuković.

„Međutim, tranzicija, sukobi i nestabilnost su oslabili sisteme socijalne zaštite, te su stoga potrebna nova rešenja koja će na adekvatan način odgovoriti na novonastale društvene potrebe“, istakli su ovi stručnjaci.

Na Zapadnom Balkanu, značajan procenat stanovništva (od 36 do 62 odsto, u zavisnosti od zemlje) živi u ruralnim područjima.

Istražujući socijalnu zaštitu u ovim područjima, FAO je zajedno sa SeConS-om, nezavisnom organizacijom stručnjaka koja se bavi poboljšanjem životnih uslova i socio-ekonomskim razvojem u Jugoistočnoj Evropi, ustanovio da u ovom regionu i dalje preovladuje proizvodnja za sopstvene potrebe.

Ove dve organizacije su tokom leta 2018. godine pripremile studiju koja pokazuje da je stepen siromaštva i socijalne isključenosti u ruralnim područjima znatno veći nego u urbanim, kao i da nije isti obuhvat programima socijalnog osiguranja u urbanim i ruralnim oblastima. Studija je takođe pokazala da su naročito ranjive žene iz ruralnih područja, pre svega zbog njihovog pretežnog učešća u neformalnom radu.

„Kada pogledamo ove zemlje i njihove sisteme socijalnog osiguranja – prvenstveno penzioni sistem – koji imaju za cilj da postignu veci obuhvat ruralnog stanovništva, vidimo da zemlje Zapadnog Balkana značajno zaostaju za Evropskom unijom,“ zaključili su stručnjaci koji su učestvovali u pripremi izveštaja.

Jedan od zaključaka sa današnjeg skupa je i da nalazi ove studije i regionalni sastanak predstavljaju važne korake ka što većem obuhvatu ruralnog stanovništva socijalnim osiguranjem.

Teme sastanka usko su povezane sa Agendom UN-a za održivi razvoj do 2030., posebno sa Ciljevima održivog razvoja 1 i 2, koji, pored ostalog, obavezuju zemlje da prošire pokrivenost odgovarajućih nacionalnih sistema socijalne zaštite i mera za sve, uključujući najugroženije, kako bi se postigao dovoljno veliki obuhvat siromašnih i ranjivih do kraja 2030. godine.

Sastanak je organizovao FAO, u saradnji sa SeConS grupom za razvojnu inicijativu. Među učesnicima su i stručnjaci FAO, državni zvaničnici, stručnjaci, pripadnici naučne zajednice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Sastanku prisustvuju i predstavnici ključnih razvojnih partnera koji su uključeni u programe socijalne zaštite, kao što su Evropska unija, Međunarodna organizacija rada, UNICEF, UN Women i Svetska banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.