U trendu

Samers: Verovatnoća za recesiju u SAD 50% u iduće dve godine

NJUJORK – Bivši američki ministar finansija Lari Samers smatra da postoji 50 odsto verovatnoće da Sjedinjene Države u naredne dve godine upadnu u recesiju.

Samers je izjavio za televiziju CNBC da je usporavanje rasta „vrlo izvesno“, nakon čega je dodao da je „rizik od recesije skoro 50 procenata u naredne dve godine, možda malo manje“.

Ovaj ekonomista, koji je službovao u administraciji Bila Klintona, napominje da kod svake privrede u ekspanziji postoji mogućnost da se taj kurs preokrene, i da će rast SAD-a verovatno „biti na probi“ zbog kolebanja na finansijskim tržištima, geopolitičkih tenzija i ciklusa zaoštravanja monetarne politike Federalnih rezervi.

Samers je ranije kritikovao predsednika Donalda Trampa zbog pokušaja uticanja na Fed, pošto je predsednik SAD-a u više navrata izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost da bi centralna banka previše brzim povećanjem kamatnih stopa mogla da priguši rast.

Uprkos neslaganju sa izjavama iz Bele kuće, Samers kaže da bi Fed trebalo da bude oprezan da ne povećava kamate previše brzo.

„Mislim da su rizici da upadnemo u recesiju vrlo, vrlo ozbiljni, i da se zato moraju uložiti maksimalni napori kako bi se oni izbegli“, rekao je on. Dodao je da bi Fed verovatno mogao da priušti „zagrevanje“ inflacije, imajući u vidu da je u prethodnoj deceniji ta stopa bila ispod targeta.

U pogledu potencijalnog postizanja dogovora između demokrata i republikanaca o izgradnji infrastrukture u Sjedinjenim Državama, Samers je bio entuzijastičan.

„Suludio je da zemlja koja može da se zadužuje na 30 godina po kamati od 3,0 posto u valuti koju sami štampamo ne popravlja svoje aerodrome, autoputeve i ne gradi modernu infrastrukturu“, naglasio je.

Samers je rekao da ideje za infrastrukturu treba da poteknu i od republikanaca i od demokrata, ali da on pretpostavlja da će podela u redovima administracije Vašingtonu ukočiti prolazak zakona o infrastrukturi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.