U trendu

Sedam poslova koje možete da radite od kuće

Pre samo nekoliko godina za računarsku snagu kakvu poseduju današnji pametni telefoni bilo je potrebno imati ogromnu kutiju na stolu. Danas takav moćan stroj stane u džep. Nije čudno da je transformacija telefona u uređaj koji može da preuzme gotovo sve funkcije računara postala novi tehnološki sveti gral. Razvoj tehnologije omogućio je nekad nezamislivo i otvorio mnoge uzbudljive poslove koje je moguće raditi bilo gde u svetu. Istovremeno, na tržištu rada pojavljuju se i sasvim nova radna mesta, koja su nezamisliva bez novih tehnologija, koje moraju da budu funkcionalne i pokretne.

Ovo je lista nekih terenskih zanimanja koje koriste funkcionalnu, lako prenosivu tehnologiju, prenosi T portal.

Arhitekta

Arhitekt je najbolji primer zanimanja koje jednako uključuje terenski rad i brojne sate provedene u kancelariji. Kada su na terenu, nezaobilazna su tehnološka rešenja koja arhitektima omogućuju da 3D render objekta mogu da pokažu klijentu i odmah na slici zapisuju ili naznače željene promene. Posle samo priključe svoj pametni telefon, dodaju monitor ili TV ekran i dobijaju sve funkcionalnosti koje su im potrebne da odrade svoj posao bez obzira gde se nalaze.

Novinar

Ako postoji zanimanje kod kojeg su brzina i pouzdanost rada na računaru i komunikacije sa svetom apsolutni imperativ, onda je to definitivno ono novinarsko. Tehnologija je potpuno promenila novinarstvo i dinamičnost posla. Novinari sav prikupljeni materijal, bez obzira da li je fotografisan, snimljen kao video isečak, zabeležen glasovnim snimkom ili tekstualno zapisan, imaju u svom pametnom telefonu koji danas specijalnim dodacima mogu da pretvore u računalr. Budući da takva tehnologija podržava pregledavanje interneta, kopiranje i lepljenje teksta, rad u više aplikacija istovremeno, povlačenje sadržaja iz jedne aplikacije u drugu i još mnogo toga, pisanje teksta, uređivanje fotografija i videa i njihovo slanje redakciji ili trenutna objava, nikada nisu bili jednostavniji.

Lekar na terenu

Verovatno ne postoji ništa stresnije nego što je to briga za nečiji tuđi život. To je teret sa kojim se lekari, naročito oni koji su na terenu i pružaju hitnu pomoć, suočavaju svaki dan. To je još jedno od zanimanja kod kojih su tehnologija i pametni telefoni neizostavni. Ne postoji brži i efikasniji način za oplemenjivanje svih podataka prikupljenih na terenu od upotrebe modernih tehnoloških rješenja. Nakon povratka u bazu potrebno je nekoliko minuta da se pametnim telefonom spoje preko USB-C veze na ekran i dobijaju supermoderan i snažni računar sa odmah dostupnim podacima.

Dizajner

Kreativci hvataju svaku priliku da zabeleže neki događaj koji ih inspiriše ili daje rešenje za neke kreativne ideje. Hvataju sve – od genijalne fotografije i snimke glasa do videa. Tehnologija im omogućuje da svoj pametni telefon jednostavno spoje sa monitorom pa svoje kreativne ideje mogu da razrađuju bez nužnog prebacivanja podataka sa mobilnog uređaja. Svoj pametni telefon samo spoje na specijalni dodatak i ekran pa im je tako na raspolaganju moćan multimedijski alat. Jednim potezom dobijaju sve što im treba na velikom ekranu uz pomoć miša i tastature.

Prodajni predstavnik u turizmu

Prodajni predstavnici u turizmu postali su vrlo traženi u turističkim agencijama i hotelima. Stalno su na terenu i koriste sva moguća tehnološka rešenja pomoću kojih potencijalnim kupcima mogu da pokažu usluge svojih turističkih agencija, predstave kapacitete ili prodaju raznovrsne usluge hotela poslovnim i privatnim klijentima. Najvažnije im je da klijentima mogu brzo i efikasno da pokažu ponude ili prezentacije, a da sa sobom ne nose projektore, nego mogu da iskoriste ekran ili televizor stranke na koji se spajaju svojim pametnim telefonom, pa su im odmah dostupne sve multimedijalne prezentacije koje im trebaju.

Putopisac i bloger za putovanja

Putopisci i blogeri koji se bave pisanjem o putovanjima doslovno žive iz kofera i za njih je sve što im može smanjiti količinu opreme koju tegle po svetu apsolutni zakon. Pametni telefon sa brojnim dodacima je obavezan. Ne postoji ništa jednostavnije nego vratiti se u hotelsku sobu i napisati novi unos za blog putem smartfona. Uz to, budući da je kamera pametnog telefona često jedina koju koriste, fotografije i video isečke više nije potrebno smeštati na računar radi obrade, nego se u aplikacijama koje su posebno dorađene za takav sisitem, kao što su besplatni Snapseed, odnosno Adobe Photoshop Express ili Adobe Photoshop Mix, mogu odmah urediti i već trenutak posle podići na blog.

Vodič na adrenalinskim turama ili team buildingu

Posao vodiča na adrenalinskim turama samo se u jednom delu sastoji od spuštanja niz brzake u kajaku, skakanja iz aviona s padobranom ili penjanja po stenama; jednako veliki i važan deo posla je i pronalazak klijenata i komunikacija s njima. Mnoge kompanije ulažu u zaposlene, pa su adrenalinske ture postale uobičajen deo team buildinga. Za one koji se bave ovim poslovima otkriće je nova tehnologija koja pametni telefon pretvara u računar za izolovane lokacije, gde je važna portabilnost i kompaktnost, a sve to uz postojanje mogućnosti za elektronsku poštu i SMS poruke, mogućnosti za uređivanje svoje internetske stranice i telefoniranje – sadržano u samo jednom, i to malom paketu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.