U trendu

SKGO dodelio 350 sertifikata o e-obuci odbornicima opština i gradova (VIDEO)

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelila je danas u Beogradu sertifikate o završenoj e-obuci o sistemu lokalne samouprave i primeni principa dobre uprave za 350 odbornika iz 86 gradova i opština Srbije.

Generalni sekretr SKGO Djordje Staničić je, na dodeli sertifikata, istakao da je cilj projekta da se novoizabrani odbornici poduče o poslovima lokalne samouprave u skladu sa medjunarodnim standardima efikasnosti, ekonomičnosti i efektivnosti.

„Odbiornici treba da nauče šta im je posao, koji su prioriteti, kako se finansira lokalna samouprava i da prepoznaju dobre postupke i način uključivanja gradjana u pripremi i donošenju odluka“, rekao je Staničić.

On je dodao da je do sada obučeno 3.000 ljudi i da će se obuka preko interneta nastaviti i sledeće godine.

Predstavnik OEBS-a Jan Lineburg rekao je da će misija OEBS-a finansijski podržavati obuku i narednih godina.

Odbornik opštine Požarevac Srdjan Miletić rekao je, da kao najmladji funkcioner (20), student elektrotehnike i jedan od četvoro najuspešnijih u obuci do sada nije imao iskustva u radu opštinskih organa.

„Dvomesečni elektronski kurs pomogao mi je da dosta naučim o načinu donošenja odluka, prioritetima poslova u opštini, načinu finansiranja i uključenju gradjana prilikom donošenja odluka.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojana Stevića, obuka novoizabranih odbornika koje su delegirali gradjani da upravljaju lokalnom zajednicom je značajna kako bi poslove obavljali u skladu sa zakonima.

„Verovatno je mnogo odbornika na početku političke karijere i nova znanja će im pomoći, izmedju ostalog i kako da vode debate za skupštinskom govornicom. Nije redak slučaj da novoizabrani predstavnici vlasti ne razlikuju način funkcionisanja javnih preduzeća i lokanih samouprava“, rekao je Stević.

Projekat e-obuke odbornika koja je započeta 2014. godine finansira OEBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.