U trendu

Štrajk 7.500 državnih službenika u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA – Oko 7.500 državnih službenika u Madajrskoj stupilo je danas u štrajk koji je organizovao sindikat radnika javnih službi (MKKS), izjavila je šefica tog sindikata u Budimpešti, Eržebet Boroš.

Objavljujući početak štrajka na sastanku lokalnog saveta sindikalne organizacije 15. budimpeštanskog okruga, Boroš je rekla da je za društvo važno da „radnici koji čine pokretačku snagu zemlje“ ostvaruju svoja demokratska prava, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Jedan od ciljeva sindikata je, kako je navela, da skrene pažnju vladi na činjenicu da osnovne plate državnih službenika stagniraju već 11 godina.

Šef konfederacije sindikata MaŠ, Laslo Kordaš, pozvao je sindikate iz javnog i privatnog sektora da udruže snage kako bi sprečili da radnici postanu žrtve „taktike zavadi pa vladaj“.

Kordaš je rekao da su sindikalne borbe te koje su dovele do prosperiteta zapadne Evrope. „Sindikatima i radnicima u Mađarskoj je dosta više da se stalno povlače“, dodao je on.

Takođe je poručio da bi organizovanje „štrajka solidarnosti“ doveo do nove faze u borbi za jačanje uticaja radnika, navodi MTI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.