najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Stručnjaci očekuju dobre prinose jesenjih kultura

Stanje useva jesenjih kultura je dobro, a očekuje se da prinosi ove godine budu veći u odnosu na prethodne godine, kazala je direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin (PSS) Kristina Slapura.

Ona je danas na “Danu polja jesenjih kultura”, održanom na oglednim poljima kod Zlatice, nedaleko od Zrenjanina, kazala da je počelo sazrevanje, a da za desetak dana kreće žetva suncokreta, a zatim i ostalih kultura.

Salapura je navela da su za sada zadovoljni prinosima, ali da je o tome još rano sa sigurnošću govoriti budući da su tokom letnjih meseci česte vremenske nepogode.

“Očekujemo da će prinosi biti veći u odnosu na prethodne godine, kao što je to bio slučaj sa pšenicom, ali, sačekaćemo da sve dodje u silose. Ono što su nauka i tehnologija mogle da urade je odradjeno, sada čekamo da sazri i sve oči su uprte u nebo”, rekla je Kristina Salapura.

Ona je ukazala da se ogledna polja Poljoprivredne stručne službe nalaze na državnom zemljištu koje je dobijeno od Komisije za licitaciju državnog zemljišta i da su tu posejani sortni ogledi kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe različitih semenskih kuća.

“Ovde se prati tehnologija proizvodnje koju sada proizvodjačima prezentujemo na našim Danima polja”, objasnila je ona.

“Danu polja jesenjih kultura” prisustvovali su poljoprivredni proizvodjači i brojni stručnjaci iz te oblasti, kao i čelnici Zrenjanina.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike