U trendu

Subvencije za hleb kao spas u poskupljenju hrane na Malti

Elejn Mikalef, koja vodi porodičnu pekaru na Malti, nije mogla da pretpostavi koliko bi koštalo pravljenje vekne hleba kad bi morali da plate punu tržišnu cenu za uvezenu pšenicu i žitarice bez državne subvencije.

Kako piše Sinhua, ona bar za sada može da zadrži nepromenjenu cenu svog hleba.

Mikalef (50) radi u pekari Karmelo Mikalef koja je dobila ime po njenom ocu, a osnovana je 1967. u Sliemi, letovalištu na istočnoj obali mediteranske ostrvske države.

Drago joj je što njena pekara, koja zapošljava osam ljudi, može da održi tradicionalni malteški hleb pristupačnim za svoje mušterije, rekla je Mikalef za Sinhuu.

Cene vekne hleba zadržale su se između 0,75 evra (0,80 dolara) i 1,70 evra, iako je cena pšenice na ostrvu porasla za skoro 30 odsto od intenziviranja sukoba Rusije i Ukrajine.

Marlen Mamo, 61-godišnjakinja koja živi u južnom gradu Senglea, rekla je za Sinhuu da je srećna što vidi da se cene hleba nisu promenile.

U većini supermarketa i bakalnica u zemlji, vreća od kilogram brašna košta oko jedan evro, što je gotovo nepromenjeno od početka ove godine. Međutim, cena flaše suncokretovog ulja od jednog litra porasla je sa 1,5 evra na 3,8 evra.

Pošto je vlada apsorbovala poskupljenje brašna, hleb je imao sreće da ima stabilne cene, rekao je sredovečni stalni mušterija, koji je želeo da ostane anoniman, dodajući da mora da bude pažljiviji sa potrošnjom i da se uzdrži od „ekstravagantnih“ troškova u restoranima i barovima.

Međutim, pite, koje sadrže više sastojaka, nisu te sreće. Sir, meso, suncokretovo ulje i jaja ne subvencioniše država.

Cena pastizija, popularne hrskave grickalice na Malti koji se tradicionalno puni rikotom, pireom od graška ili mesom, nedavno je podignuta za nekih 20 odsto na 0,5-0,6 evra po komadu.

Indeks potrošačkih cena (CPI) na Malti porastao je na 4,5 odsto u martu u odnosu na godinu dana ranije. Nivoi cena hrane i bezalkoholnih pića porasli su za 8,7 odsto, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku.

Dok su mnoge pekare već zatvorene, Mikalef daje sve od sebe da održi poslovanje, iako je vlada upozorila da se očekuje da će potrošačke cene nastaviti da rastu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.