U trendu

Tojota pala iza Folskvagena i Reno-Nisana po prodaji vozila u svetu

 Japanski proizvodjač automobila Tojota, koji je prošle godine nemačkom Folksvagenu predao prvo mesto u svetu po broju prodatih vozila, sada je pao za još jedno mesto pošto je savez Reno-Nisan proširen uključivanjem Micubiši motorsa.

Od januara do juna ove godine Tojota je u svetu prodala 5,13 miliona vozila marki „tojota“, „leksus“, „daihacu“ i „hino“, što je 2,7 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u danas objavljenom saopštenju te kompanije.

U isto vreme je Folksvagen, krovna kompanija za marke „folksvagen“, „audi“, „seat“, „porše“ i „lamborgini“, motocikle „dukati“ i kamione „MAN“, prodao 5,27 miliona vozila.

Savez Reno-Nisan je postigao istu cifru, zahvaljujući doprinosu Micubiši motorsa, i veruje se da su oni spremni da ove godine preuzmu vodeću poziciju u svetu.

„To nikada nije bio cilj, ali je velika satisfakcija“, rekao je u junu generalni direktor Renoa Karlos Gosn.

Reno je prodao 1,9 miliona vozila, Nisan 2,9 miliona, a Micubiši nešto više od 494.300.

Ipak, za razliku od Tojote i Folksvagena, u francusko-japanskom savezu su to ipak odvojene kompanije koje povezuje medjusobno vlasništvo manje od 50 odsto. Reno ima 43 odsto vlasništva u Nisanu dok japanska kompanija poseduje 15 odsto Renoa, u okviru partnerstva započetog 1999.

Nisan je 2016. preuzeo 34 odsto udela u Micubiši motorsu, što je bio ključni korak ka preuzimanju prvog mesta po prodaju vozila. Reno je 2014. preuzeo kontrolu i nad ruskim Avtovazom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar