U trendu

Treba da izgradimo i gasnu konekciju do Severne Makedonije

NIŠ – Predsednik Aleksandar izjavio je danas, tokom obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad zajedno sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, da Srbija treba da izgradi i gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, koja će biti važna za diverzifikaciju izvora snabedavanja gasom.

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine, a Vucičh je tokom predstavljanja projekta predsednici EK preneo, da bi trebalo da se izgradi oko 70 kilometara gasovoda prema Severnoj Makedoniji i ta zemlja da uradi još 23 km.

„I tada ćemo moći da se povežemo sa Albanijom i Grčkom na LNG terminal za tečni prirodni gas, kao i na druge izvore. Onda ćemo biti u mnogo boljoj poziciji kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja i posebno da se povežemo na gasovode TAP o TANAP i druge LNG terminale“, rekao je Vučić.

On je podsetio da će Srbija moći da dobija gas preko LNG terminala u Aleksandropolisu na severu Grčke.

„Onda možemo ga gradimo gasovod i prema BiH i Republici Srpskoj“, kazao je Vučić i dodao da će moći, nakon izgradnje te gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom.

On je rekao predsednici EK Lajen da će prema projektovanoj ceni gradnja gasne interkonekcije Srbija – S.Makedonije koštati više od 70 miliona evra.

„To je za nas veoma važna infrastruktura“, naglasio je Vučić.

Dodao je da zemlje koje su susedi treba da se međusobno pomažu i kada je u pitanu gas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.