U trendu

Trivunac: Državu rudar u rudniku Resavica košta milion dinara godišnje

Najveće subvencije iz državnog budžeta sada dobija Javno preduzeće za površinsku eksploataciju uglja „Resavica“, ukupno 4,4 milijarde dinara godišnje, tako da državu jedan rudar košta milion dinara, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac.

On je na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku u Skupštini Srbije rekao da je „Resavica“ na spisku od 156 preduzeća koje treba privatizovati.

„Javni poziv za privatizaciju devet rudnika ‘Resavice’ biće raspisan kada Ministarstvo energetike uradi studiju opravdanosti iz koje će se videti da li ima razloga da se održavaju ili zatvore“, rekao je Trivunac, prilikom podnošenja izveštaja o privatizaciji.

Istakao je da je od oktobra 2016. do marta 2017. godine broj preduzeća koja treba privatizovati smanjen sa 174 na 156, medju kojima su i ona koja su najrizičnija za budžet jer se moraju dotirati u slučaju da ne mogu da plaćaju obaveze.

Trivunac je najavio da će se uskoro biti raspisan novi tender za privatizaciju Galenike koja duguje 71 milion evra, od čega 60 miliona bankama, a ostalo državnim poveriocima.

PKB korporacija se, prema njegovim rečima, priprema za privatizaciju, a „cilj je da budući investitor nastavi proizvodnju najmanje tri godine jer ta firma obezbedjuje 60 odsto mleka za Beograd“.

„U najboljem položaju od tih problematičnih preduzeća je RTB Bor koji trenutno sam, bez pomoći iz budžeta, jer je skočila cena bakra na 5.700 dolara po toni, izmiruje i nove i stare obaveze za kredit kojim je napravljena najsavremenija topionica. Nedostaje novac za ulaganja u iskopavanje rude jer je nema dovoljno da bi topionica radila punim kapacitetom“, rekao je Trivunac.

Dodao je da se na poziv za profesionalni menadžment u RTB Boru javila samo jedna firma koja je tražila produžetak roka, pa je odlučeno da tender traje još mesec dana.

RTB Bor će biti privatizovan kroz dokapitalizaciju tako što će investitoru, prema njegovim rečima, biti ponudjeno da postane vlasnik dela imovine.

Istakao je da će se zbog obaveza iz aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom, privatizacija što pre završiti, „dobar deo preostalih firmi biti prodat iz stečaja, odnosno prodajom imovine, što podrazumeva manje obaveza za kupca jer neće biti dužan da zadrži isti broj radnika, ili daje socijalni program.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.