najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U penziju sa 69 godina?

Nemačka centralna banka, Bundesbanka, saopštila je danas da bi podizanje starosne granice za penzionisanje na 69 godina do 2060. godine u izvesnoj meri ublažilo pritisak na državni penzioni sistem, budući da je populacija sve starija, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

“Nedavne reforme neće zaštititi građane od smanjenja penzija počev od 2050. godine”, navodi se u danas objavljenom mesečnom izveštaju Bundesbanke.

Građani koji se ne odluče za privatno osiguranje sa državnom podrškom bi se, kako upozorava Bundesbanka, mogli znatno ranije suočiti sa smanjenjem penzija.

“Usled demografskih promena, ne može se očuvati stabilnost svih parametara penzionog sistema zasnovanog na doprinosima”, navodi se u izveštaju.

Aktuelni plan vlade u Berlinu je podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina do 2030. godine i povećanje doprinosa, navodi njujorška agencija.

(Tanjug)

2 komentara
  1. SM

    Za našu privredu i one koji je vode ovo je super stvar. Senilni i bolesni starci da rade, a mladi da vise na birou. Senilni se ne bi ni setili da su bolesni i eto uštede u zdravstvu.

  2. djordje L

    Jeste starija ali je daleko produktivnija! Mnogi poslovi koji su zahtevali 100 ljudi sada nije potrebno ni 50 a penzioni vek nije udvostrucen. Sem toga da deportuju izbeglice time bi se mlijarde ustedele i mogli bi i manje da izdvajaju za bezbednost i eto i za privredu i za penzione fondove. P.S. Penzioni fondovi preko 90 posto cini imovina (akcije, obveznice,nekretnine, hoteli…) a tek manji deo gotovina!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike