U trendu

U subotu otvaranje Petog kineskog međunarodnog sajma uvoza

ŠANGAJ – Kineski međunarodni sajam uvoza (CIIE), prvi svetski sajam sa temom uvoza na nacionalnom nivou, biće otvoren sutra u kineskom ekonomskom centru u Šangaju.

Očekuje se da će taj događaj, kao glavna platforma koja svedoči o rešenosti zemlje da promoviše održive reforme i otvaranje uneti preko potreban podsticaj u tromu globalnu ekonomiju, piše Sinhua dodajući da je jedno od glavnih očekivanja od predstojećeg sajma – šire učešće.

Prema zvaničnim podacima, na ovogodišnjem sajmu učestvovaće ukupno 145 zemalja, regiona i međunarodnih organizacija. Preduzeća iz 127 zemalja i regiona biće uključena u poslovni sajam, uključujući i one iz svih država članica Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP) – najvećeg svetskog sporazuma o slobodnoj trgovini do sada.

Nikaragva, Džibuti, Mauritanija, Komori, Mozambik, Demokratska Republika Kongo, Irak i Island po prvi put će biti predstavljeni na izložbi tokom šestodnevnog sajma.

Važan deo sajma je, dodaje Sinhua, Međunarodni ekonomski forum Hongćiao ili skraćeno Hongćiao forum na kojem će ove godine biti održano preko 20 podforuma sa temom“Podsticanje inicijativa za globalno otvaranje i mogućnosti za deljenje saradnje“.

Kao ključni događaj ovogodišnjeg Hongćiao foruma, sesija „RCEP podstiče otvaranje na višem nivou“ okupiće predstavnike kineske i stranih vlada, šefove međunarodnih organizacija i svetski poznate privrednike i akademike da razgovaraju o pitanjima vezanim za regionalnu ekonomiju. integracije i otvaranje na višem nivou i daju uvid u postpandemijski ekonomski oporavak i rast.

Na Forumu će biti objavljen i Svetski izveštaj o otvorenosti za 2022.

Na sajmu će biti predsdtavljena i nova podsekcija za sadnju useva. Kina je drugi najveći potrošač semena u svetu, a tržište semena u Kini sada premašuje 100 milijardi juana (oko 13,4 milijardi američkih dolara), rekao je zamenik direktora Biroa CIIE Liu Fusue.

Očekuje se da će nova podsekcija dodatno otvoriti kinesko tržište za globalne semenske kompanije, podstaći tehnološke inovacije i unapređenje industrije, kao i pomoći u naporima Kine da oživi industriju semena.

Nekoliko vodećih svetskih semenskih kompanija, među kojima su Bajer (Bayer), Korteva (Corteva), Singenta (Syngenta), Limagrejn (Limagrain) I KVS (KWS) pridružiće se izložbi.

Još jedan novi pododeljak biće rezervisan za veštačku inteligenciju (AI), sa širokim spektrom scenarija u ponudi na sajmu. Održaće se aktivnosti kao što su fudbalska utakmica svetskog prvenstva robota, plesna predstava robota i takmičenje u VR e-sportu.

Posetioci će moći da kreiraju sopstvene virtuelne likove, prisustvuju konferencijama u oblaku i dožive iskustvo VR holografskog koncerta, kako bi osetili duboke promene koje donosi AI tehnologija.

Izložbeni prostor na Petom kineskom međunarodnom sajmu izvoza veći je nego na prethodnoj izložbi. Sajam se prostire se na 32.000 kvadratnih metara. Na tom prostoru biće prikazan jedinstveni sjaj raznovrsnih dragulja nematerijalne kulturne baštine Kine i turističke atrakcije. Biće priređeno više od 80 predstava i izložbi, dodaje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.