U trendu

U Velikim Crljenima počela izgradnja kanalizacione mreže

LAZAREVAC – U Velikim Crljenima danas su počeli radovi na izgradnji kanalizacione mreže, a prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Kanalizaciona mreže u Lazarevcu gradi se na dve lokacije, što je preduslov za izgradnju dva postrojenja za preradu otpadnih voda.

To je deo velikog projekta Čista Srbija, koje Ministarstvo građevinarstva realizuje zajedno sa kineskom kompanijom CRBC.

Prilikom otvaranja radova, ministarka Vujović je istakla da počinje izgradnja više od 70 kilometara kanalizacione mreže, a zatim će se graditi i dva prečistača otpadnih voda.

„Ovaj projekat će u velikoj meri unaprediti kvalitet života Lazarevčana, a time započinjemo i veliki investicioni ciklus“, rekla je Vujovićeva.

Dodala je da je plan da se u narednih pet godina izgradi oko 90 modernih prečistača sa pratećom infrastrukturom.

U Lazarevcu će u okviru projekta Čista Srbija biti izgrađeno oko 25 kilometara kanalizacione mreže i jedno postrojenje za preradu otpadnih voda koje će obuhvatiti 40.000 stanovnika.

U Velikim Crljenima biće izgrađeno oko 52 kilometara mreže i jedno postrojenje za preradu otpadnih voda koje će obuhvatiti 20.000 stanovnika.

Vrednost ovih radova je oko 50 miliona evra.

„Lazarevac je jedna od prvih opština u kojoj počinje izgradnja kanalizacije. Još je važnije što će se, odmah nakon ove prve faze, graditi i postrojenja za preradu otpadnih voda“, istakla je Irena Vujović.

Prema njenim rečima, radi se i na rešavanju problema čvrstog otpada, a Lazarevac je jedna od 11 opština koja će gravitirati ka regionalnom centru Kolubara Kalenić.

Početak njegove izgradnje očekuje se sledeće godine.

„U Ministarstvu imamo 26 projekata za prečistače otpadnih voda. U fazi smo pregledavanja tih projekata, kao i projektovanja kanalizacione mreže koja nedostaje“, navela je Vujovićeva.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević je istakao da se u ovoj opštini danas otvara još jedno gradilište i to u mesnoj zajednici Šopić, odnosno dva zaseoka Miletića kraj i Beli potok, gde će se takođe graditi sekundarna kanalizaciona mreža.

„Nećemo tu stati i kao odgovorna vlast nastavićemo sa rešavanjem komunalnih problema. Radićemo glavni fekalni kolektor uz reku Lukavicu, koji je veliki zagađivač“, istakao je Stević.

Dodao je da je plan da do 2025. godine svo stanovništvo, odnosno gde god ima uslova za to, dobije kanalizacionu mrežu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.