najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uskoro spisak objekata za rušenje u Beogradu

Do početka sledeće nedelje biće završen spisak svih objekata za rušenje u Beogradu koji su gradjeni suprotno Zakonu o ozakonjenju i Zakonu o planiranju i izgradnji, saopšteno je danas nakon sastanka predstavnika Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Beograda.

Kako je saopštilo Ministarstvo, na sastanku su učestvovali državna sekretarka tog ministarstva Aleksandra Damnjanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić.

Dogovorili su se da učine sve da zaustave nelegalnu izgradnju i da krivično odgovoraju svi koji krše zakon, uključujući i predstavnike opština i gradjevinske inspektore.

Saopšteno je da je počela kontrola svih blizu 10.000 objekata čije je ozakonjenje zatraženo od datuma usvajanja zakona do danas.

“Ovi objekti biće uporedjeni sa satelitskim snimkom koji je sada dostupan i Gradu Beogradu, kako bi se utvrdilo da li su gradjeni posle donošenja zakona. Ako se utvrdi kršenje zakona, protiv investitora, ali i gradjevinskih inspektora i opštinskih službenika, biće pokrenuti krivični postupci, jer je nelegalna gradnja po stupanju na snagu Zakona o ozakonjenju krivično delo”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i Grad Beograd formiraće zajedničku Radnu grupu koja će nadzirati i pratiti rad svih institucija nadležnih za sprovodjenje Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranju i izgradnji.

Radna grupa će svakodnevno kontrolisati primenu zakona na terenu i odmah reagovati na kršenje zakona.

“Svaka gradnja bez dozvole od dana usvajanja Zakona o ozakonjenju, odnosno 26. novembra 2015. godine, predstavlja krivično delo. Takvi objekti ne mogu biti predmet ozakonjenja, već se za njih odmah donosi rešenje o rušenju i zakazuje izvršenje. Svako ko ne postupa na ovaj način čini krivično delo i za to će odgovorati”, rekla je Damnjanović.  

Dodala je da će ministarstvo i Grad Beograd, zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova i tužilaštvom, preduzeti sve mere da se zaustavi nova bespravna zgradnja i da se odgovorni kazne.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike