U trendu

Usvojen leks specijalis za „švajcarce“

Skupština Srbije usvojila je Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima.
Ovaj zakon je rezultat kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka. Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Potpisani sporazumi za gradnju obilaznice, metroa, Fruškogorskog koridora; Kinezi rade i pruguLeks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara. U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će se leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije rešiti taj problem za njih 15.785.

„Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema“, naglasio je Mali.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. bambi

    Leks specijalis sada kada su banke vec zaradile na milione? Ajte molim vas. A gde su strucnjaci Dinkic, Djelic? Sto nam ne objasne o cemu se radi? Oni su eksperti. Oni su savetodavno telo u mnogobrojnim odborima banaka.

  2. SRBIN

    Ovo je srbija nekom majka neko maceha a meni i pojedincima nista.meni je drzava kad treba da placam namete ali da dobijem nesto od drzave nemoze.za vreme miloseviceve vlasti kupovali su stanove za 100 maraka ja ispadoh lud sto sam pravio kucu sad drzava otplacuje kredite ja opet lud sto nisam uzeo kredit e je***ti ovakvu drzavu stocemi samo da PLACAM.

  3. Anonimni

    Kada ceSkupstina (posto to moze jer joj je neko naredio) usvojiti i da je noc dan,Crno da je belo itd. Dali je i ovo „glasnje“bilo na zvonce cuvene Maje.Ta ista Skupstina je usvojila i Zakon po kome ozakonjuje (drugim recima) uvodi obavezno mit u zdravstvo,posto je jednostavnije da zdravstvenim radnicimaumesto povecanja plata obaveze pacijente ali pritom i ne ukida obavezno placanje za zdravstvo. Pitanje je samo sta jos mozemo ocekivati od „reformske“vlast kako se Oni nazivaju. Sramota.

Napišite komentar