U trendu

Velika smanjenja penzija u Grčkoj

U Grčkoj krajem ove godine predstoje velika smanjenja penzija na osnovu prošlonedeljnog sporazuma njene vlade s medjunarodnim poveriocima.

Iako avgusta zvanično ističe treći i poslednji „memorandum“ o finansijskoj pomoći MMF-a i Evropske centralne banke Grčkoj, mere štednje se nastavljaju, piše danas atinski list „Katimerini“.

Tako „najžešći talas smanjenja penzija do sada“ tek predstoji, krajem ove i početkom 2019. godine, koji će obuhvatiti i penzionere s najmanjim primanjima koji su ranije bili poštedjeni smanjenja.

Federacija zaposlenih u penzionim fondovima (POPOKP) je navela da su gradjani koji su 25 godina  – što je osnova za punu penziju, plaćali doprinose da bi dobili penzije od 500 evra, na kraju dobijati upola manje od toga.

Ukupno gledano, procenjuje se da će smanjenje obuhvatiti 1,1 milion penzionera, da bi se za 18 odsto smanjili ukupni izdaci za penzije. Od toga će 250.000 penzionera imati „ogromna smanjenja“ počev od decembra – puiše list u prenosi da je Ministarstvo za socijalnu sigurnost objavilo da pre toga neće biti konkretnih informacija o iznosima smanjenja, „jer takva obaveza nije predviđena zakonom“.

Medjutim, po Federaciji zaposlenih u penzionim fondovima, rezovi počinju od 73 evra, za najmanje penzije, a za bruto-penzije iznad 1.000 evra dostići će 173 evra mesečno. U neto iznosima penzija ti iznosi smanjenja će proporcionalno biti i mnogo veći.

Penzije koje primaju porodice pokojnih osiguranika, biće „dramatično smanjene“, piše u članku, čak oko 50 odsto. Najveće od tih penzija, zaradjene visokim uplatama pokojnih osiguranika, danas u bruto-vrednosti iznose 1.051,47 evra, na šta se plaća i poseban porez, dok će od decembra te penzije biti prepolovljene, na svega 520,50 evra, od čega će takodje biti potrebno platiti i porez na primanja.

Krupne razlike u penzijama koje primaju sada i koje će primati ubuduće, pretrpeće i osiguranici najvećeg državnog fonda IKA, posebno oni koji imaju više od 30 godina staža osiguranja i visoka primanja. Najviše penzije tog fonda koje sada iznose 1.364,76 evra bruto, na šta treba platiti porez, biće od decembra 1.203,60 evra, takodje bruto.

Po podacima federacije zaposlenih, bivši samostalni osiguranici – što su mahom mali privatni trgovci, ugostitelji, zanatlije i poljoprivrednici, sa 24 godine staža osiguranja, koji danas imaju 552,37 evra bruto-penzije, ubuduće će dobijati 475,38 evra bruto, a od januara 2019. godine samo 446,86 evra, takodje bruto.

Po istoj skali, penzije osiguranika s manje penzionog staža biće u proseku manje za 18 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.