U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Dolar se u sredu kretao oko tronedeljnog maksimuma prema korpi glavnih valuta jer investitori sve više odustaju od stava da će kamatne stope biti znatno smanjne, što je podstaklo rast prinosa na američke obveznice.

Ojačani dolar bi bio dodatna briga za britansku funtu, koja se kreće blizu šestomesečnog minimuma zbog neizvesnosti oko toga kako će Britanija izbeći haos u slučaju izlaska iz Evropske Unije bez sporazuma.

Na azijskom trgovanju, dolarski indeks, koji prati vrednost dolara u odnosu na korpu šest glavnih valuta, iznosio je 97,516 poena, nakon što je u utorak zabeležio najviši nivo od 19. juna, od 97,588 poena.

Dolar je ojačao u odnosu na jen, na 108,990 jena na azijskim berzama, što je njegov najjači nivo od 31. maja.

Funta se na zatvaranju trgovala na 1,2453 dolara, nakon što je u utorak zabeležila minimum od 1,2439 dolara.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u utorak na nivou od 117,55/85. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je je bio stabilan.

Narodna banka Srbije je intervenisala kupovinom deviza u iznosu od 25 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ostao stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,55/85.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1.269 miliona dinara na nivou od 1,80 do 1,85.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.