U trendu

Vojvodina dodelila ugovore za novih 187 hektara pod šumom

NOVI SAD – Pokrajinski sekretarijat poljoprivredu i šumarstvo dodelio je danas ugovore vredne 29,6 miliona dinara, ÄŤijom će realizacijom Vojvodina dobiti 187 hektara pod šumom.

Pokrajinska vlada saopštila je da je reč o bespovratnim sredstvima iz budžetskog fonda za šume Vojvodine.

Danas su uruÄŤeni Vojvodinašumama, Nacionalnom parku Fruška gora, Komunalu – Mali IÄ‘oš, JAZIP-u Vrbas i zrenjaninskom SIM Proingu.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Saša Stevanović ocenio je da reč o značajnoj aktivnosti jer je Vojvodina nedovoljno pošumljena regija sa sedam posto teritorije pod šumom.

„Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat ulaĹľu napore i sredstva da se to poboljša. Vrednost ugovora za pošumljavanje je 8,2 miliona dinara, dok je za melioraciju degradiranih šuma opredeljeno nešto više od 21,4 miliona dinara. Na taj naÄŤin dobićemo novih 187 hektara pod šumom“, rekao je on.
Stevanović je dodao da su sredstva predviđena za narednu godinu u budžetskom fondu za šume znatno veća nego ranije, jer je namera da se ta ulaganja podignu na viši nivo.

Za pošumljavanje tvrdim lišćarima u 2023. godini planirano je izdvajanje od 220.000 dinara po hektaru, za pošumljavanje mekim lišćarima 180.000 dinara i za pošumljavanje bagremom 140.000 dinara po hektaru.

Stevanović je poručio svim korisnicima ovih sredstava da je to prilika da aktivnije pristupe merama pošumljavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.