U trendu

Vučić: Deficit na kraju juna 26,7 milijardi dinara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ukupan fiskalni deficit na kraju juna iznosio 26,7 milijardi dinara, što je za oko 80 milijardi bolje od nivoa kojim bi Međunarodni monetarni fond (MMF) bio zadovoljan.

„Dogovor sa MMF-om predviđa da na kraju juna deficit iznosi 105 milijardi dinara. A mi imamo gotovo 80 milijardi više nego što bi MMF prihvatio kao dobar rezultat“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Premijer je naglasio da se, u prvih šest meseci, prema nivou konsolidovanog deficita opšte države Srbija nalazi u prvih šest zemalja u Evropi.

„U toj grupi je još jedna zemlja koja nije članica EU, a ostale jesu. To je ozbiljan i važan uspeh, a još važnije je što stvara fiskalni prostor da možemo da uradimo više i za građane, da povećamo plate i penzije, ali i da se pokrenu novi projekti“, rekao je Vučić.

Premijer je izjavio i da je nivo deficita za čak 100 milijardi dinara manji nego na kraju juna 2014. kada je iznosio 126 milijardi.

„Upravo za toliko ćemo imati manje zaduženja ove godine, jer mi moramo da se zadužimo za iznos koliki nam je deficit“, rekao je Vučić.

On je naglasio da nije svaka emisija obveznica novo zaduženje, već je jedan deo rolover, odnosno zamena skupljih pozajmica jeftinijim.

„Naš javni dug rašće do sume od 79 do 80 odsto BDP-a, a tad će krenuti da se spušta. Možda neće rasti ni do tog nivoa, zavisi koliko ćemo biti uspešni u procesu privatizacije između ostalog“, naveo je on i dodao da je to i bio cilj svih teških mera koje je vlada donosila.

MMF je, kako je dodao, predvideo da se od 2017. godine okrene putanja javnog duga u suprotnom smeru i da dug počne da opada, a kako je naglasio, uveren je da će do promene trenda doći i ranije.

Vučić je precizirao da javni dug Srbije, prema poslednjim podacima, iznosi 23,730 milijardi evra, te da je dug u evrima samo formalno porastao, ali zbog razlike u kursu između dolara i evra.

Ikarbus radi na mercedesovim autobusima

Vučić je izjavio da fabrika Ikarbus radi mercedesove autobuse.

Odgovarajući na pitanja poslanika, konkretno na pitanje lidera Nove stranke Zorana Živkovića, premijer je rekao da je Ikarbus već isporučio sedam autobusa, a trenutno, fabrika, koja je pre ovog posla izgubila više od 900 zaposlenih, u ovom trenutku radi 46 autobusa za Mercedes.

Rokovi za isporuku su septembar, novembar i decembar, naveo je i dodao: „Ikarbusove autobuse videćete na ulicama Beograd, Novog Sada, Pančeva i Lazarevca. Videće se rezultati našeg rada i vrednih radnika Ikarbusa“.

)Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.