U trendu

Vujović: Srbija treba da ima novi program sa MMF, bez finansijske podrške

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija uspešno završila trogodišnji aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da sa tom finansijskom institucijom treba da ima novi program koji ne uključuje finansijsku pomoć.

Vujović je na Kopaonik biznis forumu kazao da bi novi program saradnje sa MMF-om, kroz Instrument koordinacije politika (PCI) omogućio Srbiji da lakše savlada izazove koji se mogu očekivati u narednom periodu.

On je na panelu „Vladina dostignuća, problemi i rešenja“ rekao da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto u 2018. godini planiran na osnovu očekivanja da će biti bolji rezultati u poljoprivredi i energetici, a da su za 2019. godini potrebni novi izvori rasta.

Po njegovim rečima, za Vladu Srbije posle postignute fiskalne stabilnosti neće biti problem da budžetski deficit drži na nivou od 0,7 odsto BDP-a.

Vujović je podsetio da je u 2017. godini budžetski suficit bio 1,2 odsto BDP-a iako je bio planiran deficit od 1,7 odsto BDP-a.

„Srbija je uspela da preokrene liniju duga, odnosno da smanji učešće duga u BDP-u, čemu su doprineli devizni kursevi, odnosno pad vrednosti dolara“, rekao je on i dodao da je deo javnog duga Srbije koji je u dolarima oko 8,5 milijardi.

Vujović je istakao da je za Srbiju sada važno da dodje do investicionog rejtinga, što znači da bude prepoznata kao zemlja koja je pouzdana i povoljna za ulaganja.

Za dostizanje održivog i brzog rasta, kako je ocenio, neophodna je makroekonomska stabilnost, ali i jače investicije, veća produktivnosti i stabilan finansijski sektor koji podržava investicije.

Zamenik direktora MMF-a za Evropu Tanos Arvanitis je kazao da je sada pravo vreme da Srbija nastavi reforme, ojača ekonomiju i zavši proces učlanjenja u EU.

„Srbija je dosta učinila u poboljšanju tržišta rada i uslova poslovanja, jačanju finansijskog sektora, ali mora više da se radi na strukturnim promenama“, preporučio je on.

On je procenio da će makroekonomska stabilnost u Srbiji moći da se održi i da bi sada bilo značajno da se ubrzaju reforme javnog sektora i ojača privatni sektor kako bi bio konkurentniji i inovativniji.

„Privatni sektor mora da stvara više radnih mesta, a da država ne bude glavni pokretač ekonomskog rasta. Javna potrošnja treba da bude pod kontrolom i da bude veće učešće žena na tržištu rada“, kazao je Arvanitis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar