WEF: Plate muškaraca i žena jednake za 118 godina

Svetski ekonomski forum (WEF) smatra da će biti potrebno 118 godina da plate muškaraca i žena na globalnom nivou budu izjednačene.

Foto: skowalewski/Pixabay.com

Foto: skowalewski/Pixabay.com

Od 145 rangiranih zemalja na listi koja prati ravnopravnost polova, Srbija se nalazi na 45. mestu sa 0,72 poena, pri čemu 1,0 poen predstavlja potpunu jednakost, a 0,0 poena potpunu nejednakost. Srbija je prošle godine zauzimala 54. mesto na listi.

WEF rangira zemlje i meri ravnopravnost u četiri ključne oblasti: ekonomiji, politici, obrazovanju i zdravstvu.

Prema izveštaju objavljenom na sajtu organizacije, žene danas zarađuju u proseku onoliko koliko su muškarci zarađivali 2006. Žene u svetu su te godine u proseku zaradile 6.000 dolara, a muškarci 11.000, dok danas žene zarađuju 11.000 dolara, a muškarci 21.000, i pored toga što je od tada više od četvrt miliona žena uključeno u radnu snagu.

Zemlje u kojima su razlike u platama najmanje su, očekivano, sa severa Evrope: Island, Norveška, Finska, Švedska i Irska, dok su na dnu lestvice Jemen, Pakistan, Sirija, Čad i Iran.

Od zemalja iz okruženja, najbolje je rangirana Slovenija, na visokom 9. mestu, a slede Bugarska na 43, Hrvatska na 59, Makedonija 69, Albanija 70, Rumunija 77, Crna Gora 79 i Mađarska na 99. poziciji.

Jaz u primanjima je u poslednjoj deceniji najviše smanjen u obrazovanju.

U 98 zemalja sveta studira više žena nego muškaraca, ali se to značajnije ne odražava na plate, budući da žene zauzimaju znatno manje vodećih pozicija u poslovnom i političkom svetu u odnosu na muškarce, navodi WEF.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar