najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Za podršku preduzetništva – 16 milijardi dinara

Vlada Srbije je u ovoj godini, koja je proglašena Godinom preduzetništva, opredelila za podršku privatnoj inicijativi više od 16 milijardi dinara, od kojih je oko 4,4 milijardi bespovratno, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

On je danas u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju Godine preduzetništva kazao da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

“Danas krećemo sa 33 vida različite finansijske i nefinansijske pomoći koja će se zasnivati na tri stuba”, rekao je Sertić.

On je kazao da će prvi stub razvoja preduzetništva biti unapredjenje poslovnog okruženja, u koje spadaju regulisanje zakonodavnog i regulatornog okvira, unapredjenje administrativnih procedura, uključenje poslovnog sektora u kreiranju politike i programa, kao i razvoj poslovne infrastrukutrue.

Sertić je rekao da je drugi stub direktna podrška poslovnom sektoru koja će biti finansijska i nefinansijska i namenjena je onima koji tek započinju poslovanje, ali i onima koji već posluju.

Dodao je da je treći stub podrške razvoj preduzetničkog duha kroz edukacije, promociju dogadjaja i projektne aktivnosti.

Sertić je rekao da će sve što će se realizovati biti javno i moći će da se prati preko sajta www.godinapreduzetništva.rs koji je od danas aktivan.

“Naš cilj je da zajednički radimo na ovom projektu jer samo tako možemo da uspemo. Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost. Verujem da u budućnosti Srbija može biti zemlja preduzetnišva”, kazao je Sertić.

Resorni ministar kazao je da u Srbiji izmedju 900 i 950.000 ljudi radi u sektoru malih i srednjih preduzeća.

On je naveo da je 99 odsto svih preduzeća u EU u sektoru malih i srednjih preduzeća i da je 85 odsto svih radnih mesta u tom sektoru.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen kazao je da je podrška preduzetništvu veoma važana inicijativa za Srbiju i da je promovisanje malih i srednjih preduzeća veoma bitno za razvojne perspektive zemlje.

“Mala i srednja preduzeća čine najveći deo potencijala ekonomskog razvoja bilo koje zemlje”, kazao je Verheijen.

Dodao je da je anketa Svetske banke pokazala da se 46 ispitanika u Srbiji izjasnilo da su u stanju da otpočnu posao ali je samo osam odsto spremno da se angažuje, jer smatraju da je započinjanje privatnog posla veoma rizično.

Kako je Verheijen dodao, ispitanici su se izjasnili da ih nestabilnost tržišta, nedostatak pristupa finanasijskim sredstvima, visoki porezi i nameti, kao i birokratske prepreke sprečavaju da preuzmu incijativu da započnu biznis.

Predstavljanju Godine preduzetništva u Privrednoj komori Srbije prisustvovalo je više ministara u Vladi Srbije, predstavnici ambasadora u Srbiji i udruženja privrednika.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike