U trendu

Kantaru kućni zatvor, a ostalima pravi zatvor za zloupotrebe

BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu ponovo je osudio na kazne kućnog zatvora i klasičnog zatvora uz oduzimanje imovinske koristi predsednika UO privrednog društva UP „Stari Grad“ a.d. Beograd Slavena Kantaru Slavena Kantara i dvojicu članova UO zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Kantar je osuđen na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor (nanogicu), Vojislav Radaković na godinu dana zatvora a Aleksej Raskazov na godinu i po dana zatvora.

Njima je takođe oduzeta protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim delom.

Od kompanije „Dimatex International Inc“, Montreal, Kanada oduzet je iznos od 1.822.000 evra što je u dinarskoj protivrednosti iznosilo 150.135.096,50 dinara.

Od kompanije „Trestle Busineš“ S.A. Road Town, Tortorola, Britanska Devičanska Ostrva iznos od 1.225.000 evra što je u dinarskoj protivrednosti iznosilo 98.382.984,90 dinara i od kompanije „Midland Resources Holding“ Ltd. St Peter Port, Guernesy, Velika Britanija iznos od 800.000,00 evra što je u dinarskoj protivrednosti iznosilo 67.168.535,00 dinara.

Ove iznose navedene kompanije moraće da plate u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom izvršenja, navodi se u saopštenju suda.

Takođe Kantar, Raskazov i Radaković su obavezani da plate troškove krivičnog postupka i paušala sudu, o čijoj visini će sud odlučiti naknadno.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo za organizovani kriminal, osuđeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe Apelacionom sudu koji je ranije ukinuio prvostepenu osuđujuću presudu i naložio da im se suđenje ponovi.

Kantar i ostali se terete da su kao kao članovi UO privrednog društva UP “Stari Grad” a.d. Beograd, iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja, stranim kompanijama pribavili protvpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 325.165.416,40 dinara, u periodu od 25. aprila 2004. godine do 3. maja 2006. godine.

To su učinili u vidu neosnovanih isplata naknada za usluge konsaltinga, marketinga i menadžmenta, za potrebe privrednog društva UP “Stari Grad” a.d. Beograd, a koje nisu izvršene, smatra tužilaštvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.