U trendu

Kosovski Albanci upali u kuršumlijsko selo i ukrali dva bika

Grupa kosovskih Albanaca upala je na imanje poljoprivrednog gazdinstva porodice Lučić u kuršumlijskom selu Trpeze i ukrala dva bika, izjavio je danas stanovnik tog sela Radoš Lučić.

On je agenciji Beta rekao da se incident dogodio juče oko 15 časova a da su posle kradje, Albanci otišli ka podujevskom selu Krtica. 

„Na livadi u blizini porodične kuće nalazilo se desetak krava. Albanci su iz Å¡ume pratili moje kretanje i iskoristili su priliku kada sam ostavio stoku samu na livadi“, kazao je Lučić dodavÅ¡i da su kradljivci neopaÅŸeno uÅ¡li u selo. 

Predsednik saveta Mesne zajednice Dobri Do Radovan Jelić kazao je da meÅ¡tani sela Trpeze strahuju zbog incidenta i smatraju da je njihova bezbednost ugroÅŸena.

„Albanci sa Kosova su pre nekoliko godina upali u ovo mesto i iz vatrenog oruÅŸja ubili DuÅ¡ana Mićunovića, dok je čuvao stoku. Tada su ukrali nekoliko krava i stado ovaca“, rekao je Jelić.

On je naveo da je posle tog napada, u Trpezama bila stacionirana Ŝandarmerija koja je u medjuvremenu povučena iz sela.

„Od tada su upadi kosovskih Albanaca učestali. Poučeni iskustvom od ranije, imamo razlog da strahujemo. Mislim da je samo sreća da se Lučić nije naÅ¡ao u blizini, prilikom odvodjenja bikova. Mi smo ovde potpuno nezaÅ¡tićeni i prepuÅ¡teni sami sebi“, rekao je Jelić.

Predsednik saveta Mesne zajednice Dobri Do najavio je da će meÅ¡tani od opÅ¡tine KurÅ¡umlija i nadleÅŸnih drÅŸavnih organa zatraÅŸiti da se u selo Trpeze vrati Åœandarmerija.

„Mora drÅŸava Å¡to hitnije da reaguje, dok ne bude kasno. Albanci će sigurno nastaviti da upadaju i pljačkaju naÅ¡a sela. Ovim incidentom su napravili prolaz , pa će doći sutra ili za neki dan. Oni nas prate i osmatraju i znaju gde se ko od nas nalazi“, naveo je Jelić.

MeÅ¡tanin Trpeza RadoÅ¡ BaÅ¡ović (56) rekao je da Albanci sa Kosova naoruÅŸani vrÅ¡e upade po kurÅ¡umlijskim selima i Å¡umama. 

„NaoruÅŸani i sa straÅŸama, seku Å¡umu na naÅ¡oj teritoriji. Jednom prilikom su sa oko 200 metara udaljenosti pucali na mene rafalnom paljbom, dok su sekli moju Å¡umu. Oni nikad ne prelaze ovamo bez oruÅŸja“, rekao je BaÅ¡ović.

On je kazao da su meštani Trpeza u strahu posle jučerašnjeg incidenta.

„Strepimo i strahujemo da se ne ponovi slučaj od ranije. Strahujemo za naÅ¡e porodice i naÅ¡u stoku“, kazao je BaÅ¡ović.

Po rečima meštana, kosovski Albanci su pre desetak dana upali i u selo Merdare, u kome su iz štale porodice Milačić ukrali kravu.

Policija se još uvek nije oglasila povodom tih incidenata a po nezvaničnim informacijama, istraga je u toku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.