U trendu

Kragujevac: Nestali radnici živi, čekaju pomoć u skloništu

Najmanje jedna osoba poginula je, a za tri se traga posle dve eksplozije u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Takođe, navodi se da je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno.

U nesreći je poginuo potpukovnik Miroslav Perišić.

Prema rečima Ivane Kovačević, supruge Dejana, jednog od radnika koji još nisu bili izbavljeni iz kruga zavoda, sa ovom grupom je uspostavljen kontakt.

– Oni su se javili iz skloništa, bezbedni su i čekaju pomoć – kazala je Ivana, a prenose Novosti.

Do eksplozije je došlo u magacinu gde se odlažu trombonske mine i municija. U prvoj eksploziji, koja se desila oko 14 časova, nije bilo povređenih.

Na teren su odmah izašle ekipe vatrogasaca, vojske, hitne pomoći. Otprilike sat vremena kasnije, dok su gasili požar u jednom magacinu, došlo je do nove znatno jače eksplozije. U toj eksploziji, kako se pretpostavlja, povređeno je dosta ljudi, među njima i vatrogasaca.

Eksplozcija se čula u gotovo čitavom Kragujevcu, a od siline detonacije tresla su se i stakla na zgradama u centru grada. Sve raspoložive ekipe hitne pomoći dovoze povređeno u Urgentni centar u Kragujevcu gde se okupilo i pedesetak članova rodbine, veliki broj novinarskih ekipa.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazanović izjavio je večeras da niko od 25 povređenih u eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) u ovom trenutku nije životno ugrožen, a da trojice od njih imaju specifične povrede zbog kojih su pozvani lekari sa beogradske Vojno-medicinske akademije (VMA).

„Niko od pacijenata nije životno ugrožen u ovom trenutku“, rekao je Sazanović novinarima nešto pre 19 sati . On je naveo i da su „tri pacijenta na opservaciji“, dodavši da oni imaju „višestruke i specifične povrede“.

„Zato smo pozvali ekipu lekara sa VMA iz Beograda“, rekao je Sazanović, navodeći da u odloženom vremenu kod tih pacijenata može doći do komplikacija.

Prema njegovim rečima, pacijenti su pod terapijom i dijagnostikom i zadobili su uglavnom opekotine i povrede mekih tkiva, ali se strahuje da postoje i unutrašnje povrede.

Gorica Vranić, majka vatrogasca koji je povređen prilikom gađenja požara u „Medni“ uporno stoji ispred Kliničkog centra i očekuje da sazna jasnije informacije o svom sinu. Ona kaže da joj se sin nakratko javio telefonom i rekao da ima opekotine.

Načelnik sektora za vanredne situacije Grada Kragujevca Dragoš Radovanović je rekao agenciji Beta da nije bilo razloga za evakuaciju stanovnika naselja u blizini zavoda, gde su se dogodile eksplozije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.