U trendu

Nasilnik iz Pančeva udaljen iz stana po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je prva hitna mera po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, čija je primena počela danas, izrečena u Pančevu gde je nasilniku odredjeno udaljavanje iz stana.

Otvarajući novu zgradu Prekršajnog suda u Požarevcu, ministarka pravde je kazala da je u prvim satima primene novog zakona, policajac u Pančevu izrekao nasilniku hitnu meru udaljavanja iz stana, a da je javni tužilac na osnovu procene rizika predložio da sud produži tu meru na 30 dana.

„To pokazuje da se Zakon itekako primenjuje“, kazala je Kuburović i dodala da prekršajni sudovi u slučaju da nasilnik ne poštuje hitnu meru koja mu je izrečena, mogu da izreknu kaznu zatvora u trajanju od 60 dana.

Govoreći o unapredjenju infrastrukturnih kapaciteta sudova u Srbiji, ministarka je kazala da je izgradnja novih prostorija Prekršajnog suda u Požarevcu koštala više od 55 miliona dinara, obezbedjenih iz budžeta Srbije, a da će do kraja godine biti otvorene i nove zgrade u Užicu i Pančevu.

„Ministarstvo pravde posvećuje veliku pažnju unapredjenju infrastrukturnih kapaciteta sudova. Ovo je druga u potpunosti novoizgradjena zgrada suda. Prošle godine je otvorena zgrada Prekršajnog suda u Raški, već za nekih desetak dana očekuje nas otvaranje nove zgrade Prekršajnog suda u Užicu, a do kraja godine i u Pančevu“, kazala je Nela Kuburović a prenelo Ministarstvo pravde.

Ona je dodala da požarevački Prekršajni sud spada u najefikasnije u Srbiji, kao i da je praktično sam otplatio radove, pošto je za prvih pet meseci na ime novčanih kazni u republički budžet uplatio više od 55 miliona dinara.

Otvaranju nove zgrade Prekršajnog suda u Požarevcu prisustvovali su i gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević, predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić i predsednik Prekršajnog suda u Požarevcu Slavica Petrović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.