U trendu

Pašalić: Pogibije radnika se nastavljaju, male kazne ohrabruju prekršioce zakona

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić upozorio je danas se nastavlja niz pogibija radnika na srpskim gradilištima i radnim mestima zbog čega neko mora da odgovara i napomenuo da prekršioce zakona ohrabruje neizvesnost kažnjavanja, male kazne i zastarelost slučajeva.

„U poslednja dva dana u Srbiji su poginula dva radnika na gradilištima, a pre nekoliko dana u jednom danu čak dvojica radnika stradala su u odvojenim nesrećama“, rekao je u pisanoj izjavi Pašalić, navodeći da se to dešava uprkos brojnim apelima i upozorenjima koje je uputio.

Kako je istakao, mesecima upozorava na slike neobezbedjenih gradilišta, radnika bez šlemova i neophodne opreme, na nedovoljan broj inspektora u nadzoru svakodnevnog radnog procesa, kao i preventivnih obilazaka gradilišta.

„Radnici stradaju na gradilištima i zbog neodgovarajućih uslova rada za koje su odgovorni poslodavci koji, pored inspektora, takodje moraju da snose odgovornost za bezbednost, kao što neko mora da odgovara i za pogibije radnika“, poručio je Pašalić.

On podseća da član Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji se primenjuje u najvećem broju u slučajeva, nalaže da inspektori moraju da najave kontrolu tri dana ranije pre nego što krenu u obilazak gradilišta, „što ne samo da obesmišljava njihov rad, već i ceo sistem zaštite radnika na gradilištu“.

Kako je upozorio, „kazne za poslodavce koji ne poštuju zakon su male, slučajevi se ne rešavaju, pa tako imamo čak 47 odsto onih koji zastare i nikad ne budu rešeni“.

„Neizvesnost kažnjavanja, male kazne za prekršioce i zastarelost slučajeva ohrabruju prekršioce na nepoštovanje zakona, jer pretpostavljaju da neće trpeti sankciju ili da eventualna sankcija neće ugroziti njihov rad. Tragični slučajevi mogli su biti sprečeni da je poslodavac poštovao zakon o bezbednosti radnika, a da su inspekcijski nadzori bili preventivni i redovni“, naglasio je Pašalić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.