U trendu

Pokrenut postupak protiv 16 trgovaca sportskom opremom

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupke radi ispitivanja povrede konkurencije protiv 16 veletrgovaca i maloprodavaca sportske odeće, obuće, opreme i aksesoara, saopšteno je danas iz te Komisije.

Pokrenuti su postupci protiv firmi „N Sport“, „Preduzeća Đak“, „Office-shoes“, „Plameta Sport“, „Carvel“, „Sportmarket“, „Zvezda Forever“, „Total Sport“, „Sportiko“, „Univers-Co“, „Eurostar“, „Trim“, „K..G…Fašhion“, „Kopelli“ i „STR Fokus“ i „Komision Sport One“, zbog osnovane pretpostavke postojanja povrede konkurencije, odnosno ograničavanja konkurencije na tržištima maloprodaje i veleprodaje sportske obuće, odeće, opreme i aksesoara u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, Komisija je 18. avgusta 2016. godine izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama društva „N Sport“ i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je to društvo zaključivalo sa svojim kupcima.

Nenajavljeni uviđaj sproveden je zbog osnovane sumnje da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koji se nalaze kod stranke u postupku.

Prema prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo „N Sport“, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu protiv kojih je Komisija pokrenula postupak, ugovore o poslovnoj saradnji koji su sadržavali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje „N Sport“.

Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke „Puma“, „Rušell Athletic“, „Sergio Tačihini“, i druge.

Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno „N Sporta“.

Komisija je osnovano pretpostavila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine, a što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Restriktivni sporazumi su sporazumi učesnika na tržištu, koji imaju za cilj ili posledicu ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Republike Srbije, a naročito oni sporazumi koji sadrže odredbe kojima se neposredno ili posredno utvrđuju cene i uslovi u daljoj prodaji ugovornih proizvoda.

Komisija poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti potpunijem utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku, da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.