najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Aktivisti iz Srbije i Mađarske presekli žičanu ogradu na granici

Pokretači inicijative „No Fences in Europe“ (Ne granicama u Evropi) i „El Camino de Balkan“ (Balkanski put) danas su simbolično presekli žičanu ogradu na granici Mađarske i Srbije, i poručili da zidovi ne smeju da postoje u Evropi u 21. veku.
Milica Mančić Stojković, novinarka i književna prevoditeljka iz Beograda, pokretačica inicijative „No Fences in Europe“, kazala je da su zidovi između država simboli mržnje, podela među ljudima i da su antievropski.

„Ko se ovde ograđuje? Da li je Srbija u logoru, ili je Mađarska u logoru, čitava ograda podseća na logor? Nedavna smrt 71 izbeglice posledica je politike koja postavlja ograde“, kazala je Milica Mančić Stojković.

Đerđ Kakuk (Gyorgy), novinar i političar iz Budimpešte, autor projekta „El Camino de Balkan“ rekao je da ograda „mora da nestane“.

„Ako se prema izbeglicama ponašamo kao da su životinje, onda u stvari mi postajemo životinje. Zaustavimo ludilo, pokažimo solidarnost!“, poručio je Kakuk.

On je rekao da svet, umesto podizanja ograda, treba da učini sve da prestanu ratovi u zemljama iz kojih dolaze izbeglice.

„Ograda je beskorisna, neupotrebljiva i antievropska. Ona ima i drugo značenje i predstavlja gigantski ‘srednji prst’ Mađarske prema Srbiji i Makedoniji“, kazao je Kakuk.

Policija je prisustvovala sečenju ograde, ali nije intervenisala, osim što je legitimisala Kakuka.

Akcija je održana kod ograde na mestu gde pruga Horgoš-Segedin prelazi iz Srbije u Mađarsku.

(Beta)

1 komentar
  1. Djordje L

    Napad na granicu – akt agresije! Mađarska se brani.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike