U trendu

Aleksić (NS) u Skupštini Srbije: Rebalans državnog budžeta je predizborni potez

Prvi potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas u Skupštini Srbije da će vlast „predizbornim rebalansom predizbornog budžeta“ dati dodatnih 50 milijardi dinara velikim delom za povećanje penzija i plata pred izbore.

On je rekao da je to „očajnički potez“ i „dokaz da se naprednjačkom režimu bliži kraj“.

„Kada se plate i penzije povećavaju pred izbore, to znači da gradjani više neće ovu vlast koja je toga svesna i zato pribegava očajničkim merama“, rekao je Aleksić novinarima.

Naveo je da je rebalansom predvidjeno da svi penzioneri dobiju po 5.000 dinara i da na kraju godine budu povećane plate u javnom sektoru, kako bi SNS na izborima na kojima će se „boriti sama protiv sebe“ mogla da se pohvali navodnim rezultatima.

„U rebalansu nisu zastupljeni oni koji najviše pune budžet, a to su prvenstveno mala i srednja preduzeća koja čine 99 odsto srpske privrede i učestvuju sa više od 57 odsto u kreiranju BDP-a i u njima radi 67 odsto od ukupnog broja zaposlenih“, rekao je Aleksić.

Naveo je da „nema ni poljoprivrednika, koji sa više od sedam odsto učestvuju u BDP-u. Njima i dalje kasne subvencije, a milion i po ljudi u Srbiji živi od rada u svojim poljoprivrednim gazdinstvima“.

Aleksić je rekao da će, s druge strane, u javnom sektoru plate biti povećane linearno, te će gotovo isto povećanje dobiti zaposleni u EPS-u, EMS-u, Železnicama Srbije, Srbijagasu – oni koji su već „na grbači privrednika i poljoprivrednika“, dok će zaposleni u prosveti i zdravstvu dobiti malo povećanje.

„Narodna stranka se zalaže da u prosveti i zdravstvu plate budu duplo veće, ali se ne zalažemo za to da oni koji sede jedni drugima na glavama po kancelarijama u javnim preduzećima, dobiju veće plate, jer ništa ne rade, a žive na grbači onih koji realno stvaraju BDP“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao i da vlast uništava poljoprivredu i otimanjem od malih i srednjih preduzeća puni državnu kasu da bi, kako je rekao „ministar finansija Siniša Mali, uz saglasnost predsednika i premijerske Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, kupovao glasove i sprovodio funkcionersku kampanju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.