U trendu

Angelu čeka još jedan debakl

Nemačku čekaju još jedni izbora – pokrajinski u Hesenu 28. oktobra, a rezultati najnovojh anketa pokazuju pad popularnosti CDU i SPD, javlja Rojters.

Pad podrške Hrišćansko-demokratske unije- CDU dolazi pošto je njena sestrinska partija, bavarska Hrišćansko-socijalna unija- CSU, doživela fijasko na pokrajinski izborima u nedelju, postigavši najgori rezultat od 1950. godine.

Loš rezultat u Hesenu otežao bi i položaj Angele Merkel na godišnjem kongresu stranke u decembru. Anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja Valen, obavljena za TV mrežu ZDF pokazuje da CDU u Hesenu ima podršku svega 26 odsto birača, dok je na prošlim pokrajinskim izborima, 2013, dobila 38,3 odsto.

Anketa koju je na nacionalnom nivou obavila agencije Dojčlandtrend, pokazuje da su i CDU i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) na najnižem nivou od 1997., 25 odsto birača podržava konzervativce, a svega 14 odsto socijaldemokrate.

Prema anketi u Hesenu, Zeleni će biti najveći dobitnici u toj pokrajini na zapadu zemlje, jer bi prema objavljenim rezultatima trebalo da izbiju na drugo mesto.

Međutim, pošto će podrška ovim strankama koje su u koaliciji u Hesenu odgovarati snazi ostalih partija zajedno, za formiranje vlade biće im potreban treći partner. Podrška trećem partneru u sadašnjoj vladi, liberalima (FDP), iznosi osam odsto, koliko i Levici.

Posle debakla u Bavarskoj, Angela Merkel obećala je da će obnoviti međusobno poverenje u vladi, dok je liderka SPD Andrea Nales rekla da “nešto mora da se promieni” u vladajućoj koaliciji. Anketa pokazuje i da će stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD), čiji se uspeh u Bavarskj ocenjuje kao “zemljotres”, dobiti 12 odsto glasova birača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar