U trendu

Australija predstavila novu vojnu doktrinu

Australija je predstavila danas izmenjenu vojne strategiju, s ciljem da se suprotstavi „jačanju vojnih kapaciteta Pekinga i suzbijanja njegovog uticaja“ u azijskopacifičkom regionu.

„Danas prvi put u 35 godina revidiramo misiju australijskih odbrambenih snaga“, rekao je ministar odbrane Ričard Marles, ocenjujući da dosadašnja vojna doktrina više ne odgovara.

Nova australijska vojna doktrina zasnovana je, kako u njoj piše, na odvraćanju, na održavanju neprijatelja na distanci pre nego što može da stigne do australijske teritorije, i na jačanje odbrane obala zemlje, posebno na severu.

Kako je navedeno, Australija treba da potroši više novca za odbranu, da proizvodi sopstveno oružje i razvije sisteme dugog dometa, pošto vojno jačanje Kine predstavlja izazov za regionalu stabilnost, navodi se u izveštaju objavljenom danas.  

U novom strateškom dokumentu ministarstva odbrane opravdava se ovakav pristup jačanju vojnih kapaciteta Pekinga koji se vrši bez transparentnosti i bez davanja uveravanja regionu Indo-pacifika o strateškim namerama Kine.

„Kinesko naglašavanja suvereniteta u Južnom kineskom moru preti svetskom poretku u Indopacifiku, i negativno utiče na nacionalne interese Australije“, navodi se u dokumentu.

Kanbera je već najavila razvoj nove flote podmornica na nuklearni pogon.

Međutim plan kupovine 450 borbenih vozila za pešadiju je revidiran na 129 takvih vozila.

Australijski vojni analitičari s podozrenjem gledaju na jačanje vojne snage Kine strahujući da će povećanje vojnih kapaciteta Pekinga zapravo odseći Australiju od njenih trgovinskih partnera i svetskih lanaca

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar