U trendu

Bečki mediji: Srbija nervira susede

Zaoštravanje odnosa između Beograda i Prištine po oceni bečkog dnevnog lista Standard, koristi onima koji žele da „proguraju svoje teritorijalne zahteve“.

Ovaj list tvrdi da je cilj diplomatske ofanzive Srbije za povlačenje priznanje Kosova usmeren prvenstveno „na nerviranje suseda“, te optužuje Beograd da je likovao kada nije „ostvarena većina za prijem Kosova u Interpol, iako bi, po njihovom mišljenju, to članstvo bilo bitno za bezbednost svih građana jugoistočne Evrope“.

Standard navodi i da je „Kosovo, na drugoj strani, provociralo, time što je uvelo carinu Srbiji i BiH“, ali zaključuje da su obe strane spremne za zaoštravanje konflikta koji koristi pre svega onima koji žele da iskoriste eskalaciju kako bi progurali svoje teritorijalne zahteve.

„Zabrinuti građani strahuju da bi zbog toga mogao čak biti insceniran incident na severu Kosova. Jer ideja razmene teritorije tinja i dalje, i za to krivicu snosi pre svega Federika Mogerini koja je podržala indirektno ovu ideju, umesto da doprinese postizanju potrebnog sporazuma“, ocenjuje „Standard“ i dodaje da je EU potpuno prepustila prostor lobistima koji zagovaraju ideju razmene teritorija.

„Nakon izbora za Evropski parlament, sa novim licima, jasnim kompasom, koji isključuje granice na osnovu etničkih kriterijuma, trebalo bi se koncentrisati na primeni dosadašnjih dogovora i time doprineti smirivanju stanja“, ocenjuje „Standard“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.